Operațiunea „Farfurii curate”
Șah-mat 25 februarie 2013 Niciun comentariu la Operațiunea „Farfurii curate” 2Vreo 20 de concurenți se aliniază sub un hotdog imens, în fața unei grămezi de hotdogi mai mici, iar 40.000 de oameni încep numărătoarea inversă. În următoarele 10 minute, fiecare atacă movila după puteri, cu o tactică pregătită din timp. Unii îndeasă mîncarea în gură cu ambele mîini, de parcă ar bate cuie. Alții o acoperă cu mișcări delicate, ca-ntr-un număr de magie. Întrecerea mîncăilor organizată de mai bine de patru decenii de restaurantul Nathan’s Famous (New York) și televizată pe 4 iulie de canalul ESPN a devenit mai populară decît baseballul.
Se poate spune că mîncatul contra cronometru a fost, de la bun început, o chestiune de patriotism. Potrivit legendei vîndute pentru multă vreme publicului telespectator, patru imigranți au stat la baza întrecerii Nathan’s Famous: voiau să vadă care e mai patriot, așa că au început să înfulece crenvurști împachetați în pîine. În prezent, cîștigătorul strînge la piept steagul american, cu ochii în lacrimi și cu fălcile dilatate. Iar poza campionului ajunge pe un imens panou de onoare, în fața restaurantului. Și cine nu și-ar dori să întîmpine veșnicia cu stomacul plin? I-am întrebat pe doi dintre cei mai destoinici mîncăi ai Americii despre activitatea pe care o desfășoară și despre secretele ei.
La 26 de ani, Patrick Bertoletti a depășit de ceva vreme statutul de tînără speranță a circuitului profesionist. În momentul de față, se află pe locul al doilea în clasamentul Major League Eating, după campionul Joey Chestnut. Așa cum era de așteptat, Patrick nu era tocmai genul de copil care să facă nazuri la masă. Își curăța conștiincios farfuria, cînd cei patru frați mai mari nici nu apucaseră să ducă lingura la gură. În calitate de mezin, obiceiul ăsta îl ajuta să capete atenție.
Și azi are parte de atenție, mai ales cînd înfulecă 47 de felii de pizza, patru kilograme de plăcintă cu afine sau 191 de jalapenos. Cu jalapenos e cel mai greu să te pui. „Singura metodă de a tăia usturimea e să bei mult lapte, alcool și să mănînci pîine. Eu obișnuiesc să beau milk-shake cu shot-uri de pepto bismol (un medicament pentru dureri de stomac) și whiskey, în amestec”. La un asemenea rafinament al combinațiilor nu ajungi decît în cazuri disperate, iar Patrick le-a trăit.
Psihologia și filosofia lui Bob Shoudt
Una dintre cele mai grele încercări din viața texanului Bob Shoudt (44 de ani, locul 6 în clasamentul Major League Eating, 129 kg) a fost să înghită 16 kilograme de fasole în 12 minute. „Ultimele două minute au fost incredibil de grele. Am reușit să mănînc 15,5 kilograme, dar am pierdut la 20 de secunde”, își amintește Bob, zis și Notorius B.O.B., fost „Humble” Bob. Au existat și momente de glorie deplină: de pildă, Bob deține recordul absolut la sandvișuri cu friptură de vacă (15,7 kilograme în 10 minute) sau la spaghetti cu chili (6,3 kilograme în 10 minute).
Bob Shoudt se antrenează bînd multă apă într-un timp foarte scurt. Dar cea mai importantă este pregătirea mentală, așa că practic Jerry Kilcourse, un nou tip de yoga care devine popular printre starurile de la Hollywood. În plus, mă văd cu un psiholog de două ori pe săptămînă. În perioadele aglomerate, chiar și de patru ori”, explică Bob. În afară de yoga și psihologie, stomacul lui Notorius B.O.B. digeră și o filosofie de viață: „Mă gîndesc la ceea ce vreau să fac și se întîmplă. Tot ce trebuie să fac e să vizualizez și rezultatul va apărea”. Sau va dispărea, că despre asta e vorba.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu