Pentru ca li se ofera

Șah-mat Niciun comentariu la Pentru ca li se ofera 7

Dreptul lor e ca si innascut. Are pregnanta si are valoare. Si face fix 25% din economia organizarii unor institutii de stat. Legitimitatea e o problema pe care tinerii e normal sa nu si-o puna – doar le este data, de cei mai mari si considerati mai intelepti. Citi dintre studentii unei universitati stiu cine le este rector? Macar citi stiu cine le este decan? Citi cunosc modul de functionare al unei institutii de invatamint? Citi urmaresc comportamentul si actiunile uneia sau alteia dintre figurile pregnante care se perinda pe la catedre? Si, altfel pusa problema, ar trebui sa-i intereseze, ar trebui sa stie despre jocuri de culise, despre mismasuri, despre contradictiile de interese de „sus”?

In strainatate, lucrurile sint mult mai transante si, oarecum, mai limpezi. Obligatia studentului este sa invete. Sa se prezinte la cursurile care sint obligatorii si eventual sa isi exprime o opinie – si nu mai mult – in cadru organizat, despre modul de predare si, eventual, despre continutul unor cursuri. Nicaieri in Europa studentii nu au reprezentare in Senatul unei universitati. Ce sa mai spunem de tari ca Japonia, unde totul este asa de mecanizat si de bine pus la punct incit nici nu s-ar putea pune o astfel de problema. Si studentii nu sufera defel, din contra. Cind termina sint inghititi de sistem, pentru ca invata sa invete si sa munceasca.

Daca preocuparea sistemului de invatamint romanesc este alinierea la standarde europene si mondiale, atunci se vede ca unele aspecte sint ocolite cu dibacie de la centru, in joc fiind interese „mari”, punctuale. Nu ale studentului, cum pare la prima vedere. Acei tineri reprezentanti in Senat nu sint o oglinda a majoritatii (majoritate care, in fapt, nu stie ce vrea nici atunci cind, totusi, vrea cu adevarat ceva). Sint un grup amorf, lipsit de o individualitate si de vointa proprie, deci usor de manipulat. Usor de cumparat, mai precis spus, facil de dus de nas –- cu promisiuni sau cu sume de bani derizorii.

Cu dreptul de 25% la subsoara studentii nu stiu ce sa faca, daca nu li se dicteaza de la „centru”. Mai sint revolte care dau impresia de grup independent, voluntar. Insa, daca privind datele, de cite ori un vot impotriva dat de studenti a lasat mai mult decit o dira de spuma?

Laura PAULET

Autor:

Laura Păuleț

Redactor, redactor-șef și director al Opiniei studențești în perioada 2006-2014.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top