Perna animalelor

Șah-mat Niciun comentariu la Perna animalelor 10

La lansarea ultimei sale cărți în Iași, Adelin Petrișor a spus că, uitîndu-se la politicienii din România (înfiorător, inclusiv la cei tineri), își dă seama că mulți și-ar dori să ne vadă încolonați la înviorare dimineața, cîntînd „Deșteaptă-te, române!”. Cu alte cuvinte, să revenim la dictatură. Știu, pentru mulți pare exagerată afirmația, însă nu poate fi mai aproape de adevăr.

Un proiect de Ordin publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe va permite inspectorilor Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală să demareze verificări ale veniturilor persoanelor fizice inclusiv prin cercetări la domiciliu, pentru care cetățenii trebuie să permită accesul, riscînd altfel să fie verificați pe baza unui ordin judecătoresc. Da, ați citit bine, vor intra băieții de la Fisc peste voi în casă. Desigur, pe „ei” nu-i verifică mai nimeni, doar cîțiva jurnaliști înzestrați cu curaj și perseverență. Pe 18 noiembrie, Centrul de Investigații Media a publicat o anchetă în care arăta că șeful Fiscului, Gelu-Ștefan Diaconu, a omis să-și treacă în declarația de avere o firmă operată de soția sa împreună cu un offshore din Cipru legat de interesele lui Dan Radu Rușanu, președinte al Autorității de Supraveghere Financiară. Exact, cei care-i trimit pe băieți să vă întrebe de bani și sănătate. Cum mare parte din populație se informează doar de la Antena 3, mulți vor afla de aceste lucruri de-abia cînd se vor trezi cu inspectorii la ușă (dacă trece proiectul care-n orice țară sănătoasă nici n-ar trebui lua în serios).

Duba cu surprize

Și pornirile securiste nu apar doar în instituții de vîrf. Săptămîna trecută, cîțiva jandarmi gălățeni au săltat dintr-un parc 26 de studenți, le-au spus să-și închidă telefoanele mobile, i-au urcat în dube, i-au dus la sediu și i-au percheziționat, pe motiv că ar avea la ei substanțe interzise. „A fost o farsă”, au spus la sfîrșit, și aproape nimeni nu s-a scandalizat.

Atît multor politicieni, cît și celor din forțele de ordine, le-ar oferi o plăcere bolnavă să-și poată manifesta pornirile dictatoriale după placul inimii, fără ca cetățenii să aibă puterea să spună „pîs”. Și noi stăm în casă, ne uităm la Românii au Talent, ne supărăm cînd pierde Steaua și ne batem unul pe celălalt pe spate dacă am ieșit într-o duminică să protestăm pentru ce e în trend săptămîna respectivă, în loc să ne informăm mai bine și să acționăm inteligent și eficient, mai ales în perioade electorale. Pînă una alta, vine 1 Decembrie, și Primăria dă în centru 7.500 de porții de fasole cu cîrnați, vin și țuică fiartă. #unițisalivăm.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top