Piesă de teatru

Șah-mat Niciun comentariu la Piesă de teatru 3

Scena e goală, scufundată în în­tuneric. Se aprinde un reflector ca­re luminează doar un colț, apoi fascico­lul începe să se plimbe către celălalt colț. La mijloc trece peste persona­jul principal îmbrăcat într-un halat alb, murdar de sînge și solzi de pește. Are pe cap o bonetă, iar la gît un ștreang. Fascicolul nu se oprește. La o se­cun­dă după trecerea luminii, persona­jul începe să vorbească. Reflectorul re­vine asupra lui și rămîne așa.

Scena 1

***

Scena II

Pe fundal, negativul melodiei Led Zeppelin – I can’t quit you baby. Per­sonajul cîntă primele versuri.

I can’t quit you baby… I think I gotta put you down for a while… I said I can’t quit you baby… I think I gotta put you down for a while… (me­lodia continuă în surdină) Di­mi­nea­ța aceea a fost singura cînd am urît că răsare soarele. Nu exagerez, nu fo­lo­sesc o figură de stil sau altă chestie literară. Știam că va fi ultimul ră­să­rit în care ea va sta alături de mine.

Vezi, am această capacitate de a intui că urmează să se întîmple ce­va rău. Organele mele vibrează cînd ur­mează să se întîmple ceva rău. Toa­te o iau razna, îmi vine să vo­mit. Iar în dimineața aceea am vomat mai tare ca niciodată.

Scena III

Personajul vorbește cu cineva imaginar.

Nu vrei să scrii o carte despre via­ța mea? Ar fi un roman de succes, ai avea ce scrie, iar ei (arată spre public) ce să citească. Crede-mă. Să-ți spun prima poveste, primul capitol sau cum oi vrea tu să-l numești. E tipul ăsta, nu neapărat urît, dar nici interesant, în­să foarte timid. Se îndrăgostește de o fată frumoasă, defectul lui e că se în­drăgostește numai de fete prea frumoase. E la liceu. În capul scărilor, dimineața, înainte de ore, așteaptă. Cu inima bătînd nebunește, roșu în o­braji, cu părul aranjat tocilar. E a ze­cea dimineață acolo. „Azi îi voi spu­ne. Azi îi voi spune, fie ce-o fi”. A­pa­re ea, imperială. La parametrii cei mai înalți. În capul scării, tipul nostru, un pic urît, un pic interesant, foarte ti­mid e înghețat. Atît. „Lasă pe mîine. Mîi­ne îi spun”. Așa trece liceul.

Scena VI

Personajul principal e trist.

Știi cum s-ar termina cartea? Pe plajă. Valurile bat țărmul, nu prea mari, dar melodia e plăcută. Soarele nu a răsărit încă de tot. „Voi fi peș­te”, își spune tipul, așa din senin, apoi în­cepe să se dezbrace. Nu e grăbit, de acum are tot oceanul în față. E frig, dar nu-l simte. Un pește nu simte fri­gul, solzii-i sînt reci oricum. „De azi voi fi pește”, șoptește și intră încet, tot mai adînc, în ocean. Nu se mai văd ge­nun­chii, nu se mai vede fundul, nu se mai văd burta, gîtul. Nici capul. E peș­te. Numai că știi care e schepsisul, ca­re e lovitura, care e finalul genial al căr­ții? Tipul nu știe să înoate. (persona­jul rîde isteric).

Lumina se stinge.

Sfîrșit.

Între scene se mai poate băga ceva coregrafie.

Răzvan CHIRUȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top