Rătăciți în Mart(i)e
Șah-mat 12 martie 2013 Niciun comentariu la Rătăciți în Mart(i)e 1Din sînul femeilor s-au alăptat atît arta cît și distrugerea. În ele poartă emblema sensibilității, a frumosului, a nașterii și a vieții, a căminului, a familiei, a stabilității și a pasiunii. A iubirii. Embleme care merită apărate și pentru care merită să lupți din răsputeri. Asta s-a și întîmplat. În numele femeilor s-au purtat războaie, s-au pierdut vieți, s-a omorît și s-a nimicit, iar ele au ajuns să fie arătate cu degetul și să fie asociate cu durerea, suferința, neîmplinirea sau hazardul.
Această dihotomie a alimentat milenii la rînd societatea, sub toate formele sale. Văzută mai mult ca fiind o posesie sau urcată la rang de ideal, femeia a fost dintotdeauna pe o poziție privilegiată, aparte. Astăzi însă trebuie să ajungem la concluzia că femeia trebuie eliberată. De toate preconcepțiile, de legende, de istorie și de idealuri. Trebuie ajutată să coboare de pe soclul pe care a fost cimentată atîtea mii de ani, dar nu trebuie adusă în genunchi.
Pentru că prin parada această comercială internațională, care poartă pe rînd haina de 8 martie sau de Valentine’s Day, nu se aduce decît batjocură asupra lucrurilor pe care le-a reprezentat dintotdeauna femeia. Înecată în rîuri de ciocolată, sufocată de nenumăratele scrisori de dragoste, de iubire, afecțiune sau apreciere și doborîtă de cascadele de trandafiri, aceasta a sucombat și s-a lăsat betonată și mai tare pe acel soclu al prejudecăților.
Și, odată cu ea, au picat comunități întregi. Priveam fețele navetiștilor care se întorceau cu trenul spre casă, de 8 martie. În pumnul drept strîngeau un ambalaj mototolit, cînd creponat, cînd transparent, cu o floare care atîrna molatec înspre podeaua tremurîndă a trenului. Se uitau cu dispreț la floarea din mînă, cu ură parcă, fețele îmbătrînite și ridate schimonosindu-se în rictusuri care mai de care mai înspăimîntătoare. Pe ei nu avea nevoie nimeni să îi învețe cum să-și iubească și să-și aprecieze femeile. Există între ei un contract social mai sfînt decît orice legămînt în fața lui Dumnezeu sau a oricărui tribunal. Un contract care nu se invalidează și care e sigilat prin pămînt și prin moștenitori.
Pe acești bărbați nu era nevoie să-i împingă de la spate societatea și să le impună o rutină. Nu era nevoie nici de o zi ca să le spună cum și de ce trebuie să se comporte altfel. Dar zilele acestea s-au născut din nesiguranța noastră. Într-o lume în care vorbim despre egalitate am ajuns să promovăm stereotipurile de gen ca pe niște colaci de salvare.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu