Revoluția de la Iași, doar în tratatele de istorie

Șah-mat Niciun comentariu la Revoluția de la Iași, doar în tratatele de istorie 1

De Revoluția din 14 decembrie 1989 știu din ce în ce mai puțini. Degeaba este inclusă în materia predată de cîțiva profesori mai zeloși, dacă nu se găsește și printre subiectele de bacalaureat.

Inițiatorii acestei mișcări au fost Ștefan Prutianu, Cassian Maria Spiridon, Aurel Ștefanachi, Vasile Vicol, Ion Săcăleanu și Valentin Odobescu. “Revolta populară de la Timișoara se produce abia în 20 decembrie 1989 și nu reprezintă începutul revoluției. Ea a început la Iași, a continuat prin diversiunea și mișcările de stradă din 16 decembrie de la Timișoara, a continuat cu represiunea militară” – scrie istoricul ieșean Mihai Dorin. Tot acesta susține că “Gloria schimbării este egoistă și prea dorită pentru a putea fi împărțită cu frații de la Iași”.

În ceea ce privește meritul pentru căderea regimului comunist, de el se bucură doar timișorenii. “Așa se întîmplă lucrurile la noi în țară: în Moldova se gîndesc, în vest au loc și la București se trag foloasele”, spunea Liviu Antonesei într-un interviu acum doi ani, referindu-se la Revoluția din România.

Însă, deși catalogat drept “o revoluție mocnită”, istoricii spun că ce s-a întîmplat la Iași a fost fitilul aprins al întregii revolte de la finele anului 1989. Unii dintre ei chiar cataloghează “Legea recunoștinței față de eroii-martiri și luptători care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989” drept “Confuzie totală și incultură politică”. În ziua de 14 decembrie, cei șase inițiatori ai evenimentului au fost arestați pe motiv de “manifestări anarho-protestatare”.

Acum, după 20 de ani, aceștia sînt numiți cetățeni de onoare ai Iașului, Ștefan Prutianu, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, fiind cel care a avut ideea manifestației din decembrie 1989.

Ar fi bine, cu această ocazie, ca o parte din studenții ieșeni să afle că Revoluția în România a pornit cu o săptămînă mai devreme decît scrie în manualele de istorie.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top