România în pielea goală
Șah-mat 18 octombrie 2011 Niciun comentariu la România în pielea goală 10Nebunia marilor orașe, asfaltul negru scăldat de ploi ce se scurg șiroaie în canale, aglomerația și nervii de la metrou sau din tramvai nu spun nimic despre farmecul țării. Nu spun nimic despre ascunzișurile neștiute și nici despre poveștile oamenilor care nu merg cu metroul, care n-au laptop-uri și gadget-uri, care n-au mers în viața lor mai mult de 100 de kilometri distanță de casa lor, care n-au auzit de meeting-uri, brief-uri și deadline-uri.
România „în pielea goală“ o cunoști cu adevărat la talpă. Acolo unde apa curge năvalnică printr-o pădure cu brazi scîlciați, săpînd sculpturi ciudate și cascade nervoase în rocile munților. Și e așa cum o știam din abecedarul albastru cartonat: o fată blondă, cu cosițe, voluptuoasă și cu ie înflorată. Prin prea multe locuri mutilată de oameni.
Țiganu’ de pe Valea Adîncă
Un drum sălbatic și necunoscut, cu hîrtoape, șleauri și păduri nesfîrșite se desenează de la Paltinu pînă la Cheia. De la o exploatare forestieră din apropiere de Valea Adîncă l-am luat „la ocazie“ pe Gheorghiță, într-o după-amiază de început de octombrie, ca o vară ușor ruginită.
Gheorghiță era un țigan (pentru cei care vor sări să mă acuze de discriminare: omul chiar așa își spunea) burtos, cu cămașă portocalie, cu vestă neagră pe deasupra, și cu pălărie de postav pe căpățîna mare și rotundă. Mustața i se revărsa pe fața rotundă și fălcoasă, nebărbierită, acoperindu-i buzele cărnoase și vineții. Mîinile muncite, cu așchii pe sub unghii, le ținea pe un lanț de vreo două-trei kilograme pe care-l cumpărase de la un meșter fierar din exploatare.
Mergea la Săcele, unde, a spus el, trăiește într-o țigănie. Muncea în exploatarea din mijlocul pădurii din apropiere de Valea Adîncă cîte șase zile pe săptămînă. Trăia la vagon, la un loc cu ceilalți bărbați și cu cele cîteva animale pe care le creșteau acolo, cai, vite și cîini. Se spăla la rîu și mînca ce-și făcea.
Cu mîinile puternice și trupul mătăhălos trăgea la brazii uriași puși la pămînt cu drujba. Ca să ducă, în fiecare lună, 700 de lei familiei din Săcele.
„E grea viața, domniță dragă. Poi ce să mîncăm și noi, facem un ceaun de mîncare cu cartofi și cîrnați. Da’ dacă sîntem mulți, la o masă s-a dus, domniță dragă. Mai am un nepot care mîncă mai mult. Și cînd zice «Ungheșule, mai pune un castron, că-i bună tare!», ce să zici, că nu-i dai? Îi dai“, povestea omul amărît, cu un accent ardelenesc, înfundîndu-și pălăria de postav pe cap.
Gheorghiță și filmele lui Belmondo
Vorbește țiganul și despre sărăcie, și despre politică. Despre ce se discută și se hotărăște la Centru. Că la el, viața e tot grea și tot atîta mîncare are de dat la copii. Carne mai rar, mai mulți cartofi. În vîrful muntelui, timpul se măsoară altfel, banii se numără altfel, iar munca se face altfel. Cu umărul și cu spinarea. Sudorile îi curg pe frunte țiganului, și le șterge cu palma mare, groasă și murdară.
„Poi dacă nu s-ar fura din lemne, ar fi ceva. Marțea trecută m-au furat. Vin cu mașini, cu dube, taie bucăți lemnele, le încarcă și pleacă. Dacă am stat la vagon, n-am auzit, că-i după deal. Păduraru își știe treaba lui, că doar n-o să ne păzească nouă lemnele“, mai spune omul supărat.
Țiganul Gheorghiță nu este orice om. A jucat și-n filme. Pe la începutul anilor ’70. Și nu în orice fel de filme, ci alături de Jean Paul Belmondo. N-a avut el mare rol, dar a avut onoarea să fie un figurant indian alături de marele Belmondo. Cînd drumul a dat de asfalt, am și ajuns la șoseaua mare. Gheorghiță își continuă drumul de-aici spre Săcele.
Oamenii pădurilor
Gheorghiță mi-a adus aminte de un alt român, de Vasile, un bărbat de 55 de ani, pe care l-am întîlnit tot într-o exploatare forestieră, din Sibiu. L-am luat tot „la ocazie” pînă la Gura Rîului. Omul era de loc din Cîineni, de la granița Vîlcei cu Sibiul, pe lîngă meandrele Oltului. Ca să cîștige o pîine muncea tocmai peste munți, dincolo de Oașa, cu vreo 20 de kilometri înainte de Păltiniș, prin munții Cîndrel. Oamenii se hrănesc din lemne, iar cu umărul și spinarea lor cîștigă șapte-opt sute de lei amărîți.
Cam așa arată România în pielea goală, curată la suflet și murdară pe mîini.
* Denumirea de țigan a fost folosită deoarece așa își spunea omul fără nici o reținere. Îmi cer scuze apărătorilor drepturilor romilor.
Oana BALAN
Adaugă un comentariu