Sindromul mîndriei prostului
Șah-mat 4 martie 2013 Niciun comentariu la Sindromul mîndriei prostului 8Niciodată nu am acceptat cu ușurință să îi aud pe alții cum își bat joc de România, dînd vina pe mentalitate și pe spațiul mioritic pentru propriile lor probleme. Niciodată nu am acceptat să fim numiți o țară de mîna a treia cînd în jurul nostru sînt atîția alții care se zbat, economic, financiar, social sau chiar și cultural fiindcă, pînă una-alta, încă putem să ne lăudăm cu o cultură originală, cu o identitate națională și cu niște valori, tăvălite cum sînt ele.
Însă săptămîna care a trecut m-a convins că vom fi șterși de pe harta Europei și că nu degeaba sîntem subiect de bancuri în ziarele quality din Vest. Cînd i-am văzut pe ministrul afacerilor externe Titus Corlățeanu și prim-ministrul Victor-Viorel Ponta făcînd declarații belicoase împotriva unei uniuni care, văzînd tăvălugul politic din țara noastră, n-ar vrea să ne deschidă porțile Schengen-ului. Și declarațiile din categoria „dacă nu ne primiți acum nu vom mai vrea noi după aceea” sau „ne așteptam la asta de la Germania pentru că sînt mînă în mînă cu PDL-ul” nu arată decît o imaturitate și un orgoliu atît de prostesc încît nu și-ar găsi locul nici printre copiii de grădiniță. Fiindcă nu vor „să intrăm cu mîna întinsă în Schengen”, mai marii statului nu reușesc să înțeleagă de ce, pe rînd, Olanda, Germania și chiar Franța încă vor să ne pună să ne ștergem pe picioare înainte să călcăm în Europa. Că ne pun să sunăm la interfon și nu vor să ne dea o cheie de rezervă.
Puneți-vă, în schimb, în locul acestora. Au aceeași încredere în noi cum avem la rîndu-ne în vameșii de la granițele noastre. Au aceleași rezerve pe care le avem și noi de fiecare dată cînd trecem frontiera și trebuie să lăsam cîte-o „atenție” ca să nu ne verifice în toate bagajele, să putem să luăm un litru de votcă în plus, un cartuș de țigări mai mult. Granițele noastre sînt ca niște site în care rămîne prins cîte ceva doar dacă nu sînt spălate și se astupă găurile.
Vă mai amintiți discuțiile despre „regi” și „regine” din urmă cu doi ani, cînd, vorba aceea, am încercat să curățăm vămile și să radem toată corupția din ele? Gîndiți-vă că granițele noastre devin granițele uniunii și că regii și reginele noastre devin împărați și împărătese internaționale. Pentru că da, domnule Corlățean, da domnule Ponta, noi avem mai multă nevoie ca ei să ridice granițele decît au ei nevoie de problemele noastre. Pentru ei e mai simplu să închidă robinetul la Ungaria, iar noi am vrea să-l mutăm la Prut și la Dîmbovița. În condițiile în care în Europa se vorbește deja despre destrămare și instabilitate, de ce ar vrea să ofere liberă trecere unora care, înainte de a-și struni granițele, nu sînt în stare să-și stăpînească aleșii?
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu