Singur, în bula mea de pe Facebook
Șah-mat 24 ianuarie 2017 Niciun comentariu la Singur, în bula mea de pe Facebook 15Niciodată nu a trăit omenirea o astfel de perioadă, în care tehnologia și posibilitățile de comunicare să fie, practic, infinite și gratuite. Am ajuns de la vremea în care le lua o săptămîna ziarelor din SUA să traverseze oceanul la discuții „față în față prin telefon” din fiecare colț al lumii cu familia care te așteaptă acasă. Dar niciodată nu a fost omenirea mai izolată decît acum. Curiozitatea, nevoia de informare ori de aventură s-au transformat din trăsături definitorii de caracter într-un fel de nișe atinse doar de „rebeli și nonconformiști”. Să-ți folosești capul la altceva decît ca suport de căști, să gîndești pentru tine, a devenit o formă de elitism, nu o regulă de bază, a bunului simț.
Asta arată de fapt cît de bolnavă e societatea noastră. A oamenilor, în general, a României, în particular. În momentul în care toate informațiile din lume îți vin livrate pe-un ecran de 5 inch, simți nevoia de un filtru competent, obiectiv și relevant care să ți le traducă, să le așeze și să ți le disece suficient de mult încît să faci pasul de la ignorant la informat. Asta e meseria pe care ar fi trebuit s-o aibă presa. Să fie acel filtru limpede care să oprească tăvălugul informațional – nu, nu există un monstru cu șapte capete într-un iaz din Boureni, județul Neamț. Dar dacă scrie efemeride.ro, cocoon.ro, preia și un știreazilei.ro și se viralizează pe Facebook, povestea devine un mutagen care contaminează zeci de mii de oameni care, în ciuda studiilor superioare, școlii vieții, n-au înțeles niciodată cum funcționează Internetul.
Și în această închistrare, retragere din fața informațiilor, problemele de pe glob care se încăpățînează să răzbată pînă la tine, oricît te-ai ascunde, sînt trecute în plan secund. A ieșit Trump președinte în America, să fie sănătos!, e departe de România. În Africa mor dintotdeauna copii de foame în fiecare zi, dar nu și-a stricat nimeni, niciodată, concediul cu asta.
Dar la noi este mai grav. Trăim în țara în care o parte a presei nici măcar nu încearcă să ridice filtre ci distorsionează și mai puternic balaurul informațional. Iese președintele să vorbească despre unitate, reformă și spirit civic? E limpede o încercare de încurajare subversivă a tentativelor de lovitură de stat ale agenturilor străine care acționează în țară. Ies 30.000 de oameni în stradă să protesteze împotriva unor ordonanțe discutabile de modificare a Codului Penal? „Manifestație nazistă la care au participat niște cretini”. Vor românii să schimbe ceva în țara lor? Teroriști. Cum să nu te retragi într-o bulă și să nu mai ieși niciodată de acolo?
Adaugă un comentariu