Țara lui 8 martie

Șah-mat Niciun comentariu la Țara lui 8 martie 2

În stîna cu puține oi, lupii sar și pe cioban. În Republica Moldova cio­ba­nii sînt și lupi. Sau invers, nu contea­ză. Cert e că pentru un stat care nu-i mai mult decît o unghie pe harta lumii, schim­barea rolurilor se petrece ex­tra­ordinar de repede.

După o guvernare relativ scurtă, de­și plină de năbădăi și declarații în­flă­că­rate, guvernul condus de Vlad Filat, unul dintre cei mai controversați lideri politici de pe malul drept al Pru­tu­lui, a căzut pe 5 martie. Comuniștii au ju­bi­lat și au chicotit de plăcere. Ei sînt au­torii moțiunii de cenzură care a mers fix la inima deputaților din Partidul De­mo­crat și din grupul independen­ți­lor. Astfel, membrii Alianței pentru Inte­grare Europeană, cea care se afla la gu­vernare, a votat pentru schimbarea propriului guvern. O altă trădare ti­pi­că, spun analiștii, și nimic bizar pentru mol­dovenii de rînd. „Sînt toți niște hoți și nu știu să-și împartă marfa”, e reacția po­porului obișnuit cu răfuielile po­li­ti­ce.

Lalele, lalele

Cea de-a doua Alianță s-a cons­ti­tuit greu, la mese secrete și înțelegeri acceptate cu jumătate de gură. Pe cît de încet însă s-a format, pe atît de ușor s-a și destrămat. În timp ce presa jelește „asa­sinarea unui vis european” sau „vic­toria unui mare mafiot”, mol­do­ve­nii sărbătoresc 8 martie, zi importan­tă în calendarul femeilor. E zi liberă, nu glu­mă! Doamna Vera, pe care o în­tîl­nesc în Piața Marii Adunări Națio­na­le cu lalele albe în mînă, știe că țara ei nu mai are guvern: „mie îmi păreau niș­te oameni cumsecade, politicieni o­me­noși, dar ei sînt niște tîlhari, de fapt”, dar n-are timp de asta. Trebuie să se în­tîlnească cu niște prietene, să săr­bă­to­rească. Știe de la copii că Vlad Pla­hot­niuc este cel vinovat, dar e sigură că jocul ăsta politic are și niște avantaje. „Cît să fure un singur om? Pe Voro­nin l-au dat jos? Păi, iaca, a venit și vremea lui Filat”. Își miroase eșarfa parfu­ma­tă și mă felicită cu sărbătoarea.

Pe o alee din Parcul Central, le cu­nosc pe Tamara și Aliona, două ma­me tinere care deapănă amintiri din facul­tate. Și ele sînt cu buchete de flori și bu­jori în obraji. „Știu ce se vorbește în Uni­unea Europeană. A fost Merkel în Chi­șinău și au scos terasa de la McDonald’s, ceea ce-i mare lucru. Iar Filat e apreciat, am auzit. Cred că e vor­ba de o răzbunare”, spune Aliona. „Și invidie”, completează Tamara. „L-au dat jos pentru că era om cumsecade. Cît putea el să fure dacă era deja bogat cînd a devenit premier?” Aliona o aprobă ta­cit. Cele două femei anticipau derula­rea evenimentelor și nu le convine, dar propun ca Vlad Filat să se retragă, să stea nițel în umbră. „E patriot? Să ara­te că-i pasă de țară, nu de propriul or­go­liu”. Și de femei. „Să nu uite că azi e 8 martie!”, pentru că ele, mamele acestei țări, nu-l vor ierta niciodată.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top