Trei motive să nu ieși din casă

Șah-mat Niciun comentariu la Trei motive să nu ieși din casă 0

Mersul la piață a gîrbovit-o, a a­ple­cat-o de șale ca pe o cîrjă. Abia își tîrîie babornițele după ea. Cînd are noroc, se mai oferă cîte cineva să o ajute pînă în piață. Mereu mi-a plăcut genul acesta de cavalerism. Dar pînă să le urce ea pe toate în maxi-taxi, șo­fe­rul își pierde răb­da­rea. E chel, gras și sictirit. „Le urc greu, mă dor mînurile. Moartea!”. „Ei moartea. Azi e sîm­bă­tă, are și ea treabă. Face plăcinte.”

Are vreo 70 de ani și vine la oraș cu ouă, ceapă, pătrunjel și miez de nucă. Po­li­ția comunitară o mai alungă, nu are acte să vîndă. Dar ea tot reușește să se ferească de ei. Și, ca tot omul, are și ea un necaz. Unul din fii i-a fost omorît. A băgat altul cuțitul în el și l-a coborît în mormînt. I-a rămas un nepot pe care nora nu o lasă să-l vadă.

De regulă nu mă împrietenesc cu oamenii în maxi-taxi, e drumul prea scurt. Cu trenul e altă poveste. Dar îmi place să trag cu urechea. Defect din fabricație! Așa am mai aflat că un anume Gigel vrea să plece din țară. E sătul de gogomăniile făcute în învăță­mînt. E student basarabean, s-a înscris la master pe locurile rezervate pentru cei din Re­pu­bli­ca Moldova, dar a des­coperit că trebuie să achite taxa de școlarizare. În si­tuația în care nu are cetățenie româna, permis de ședere ori alt act care să le arate la dosar că e cetățean român. „De cîte ori mă lovesc de cîte un c….t de ăsta îmi vine să plec din România. Ministerul Educației e plin de proști. Din cauza lor tre’ să sufăr eu!”. Și o să sufere, săracul. Mai ales de nervi. Pînă rezolvă el problema, se termină semestrul și ajunge exmatriculat din cauză că nu a achitat taxa.

În rest, banalități. E plină viața noastră de banalități și expresii conven­țio­na­le. De regulă evităm sinceritatea, de par­că ne-ar durea. Ca un re­u­matism la ge­nunchi ori o amigdală um­flată. Supurăm de minciuni, nu ne mai trece nici cu un leac, o rană veșnic deschisă, putredă. Dar așa e civilizat, în lume să ne comportăm reci, distanți, să arătăm că ne e bine, că avem haine frumoase și atitudine de „om cu carie­ră”. Iar cînd se întîmplă să mai cadă unul, nu mai mulți, pe stradă, îl oco­lim. Ori e beat, ori are vreo boală mo­lip­sitoare. Nu trebuie să punem mîna! Sorin are 27 de ani, epilepsie și astm. I s-au muiat picioarele și s-a lăsat în genunchi, printre oameni. De mai mul­te ori. Nici măcar unul nu l-a întrebat dacă vrea apă, nici unul nu a sunat la Urgențe. Și el este tînăr, îngrijit, se îmbracă frumos și nu miroase a bă­u­tu­ră. Cînd îl mai apu­că crize, își revine singur. Întîi tremură, ca apucat de fri­guri, apoi respiră greu. Cînd își gasește suflul, caută o bancă ori o bordură. S-a obișnuit să nu-i sară ni­meni în ajutor. A ajuns să nu-l mai deranjeze. E prea sătul de indiferență și își vede de ale lui. Și asta se întîmplă într-un oraș re­la­tiv mic, într-un ținut căruia i s-a dus vestea pentru evlavie și numărul de mănăstiri. Se spune că aici sînt oa­menii mai buni. Să nu ne mai mire atunci nici o știre TV mustrătoare, în care reporterul parcă îi ceartă pe toți bu­cu­reș­tenii. Azi a murit un om pe stradă, a făcut infarct și acolo a rămas pînă l-a văzut un polițist. Timp de o oră, pietonii l-au oco­lit, strategic.

Dar nu, cînd vezi la TV nu prea te mișcă. Nu simți nimic din ceea ce ar trebui. Măcar un pic de vinovăție, un resentiment, o îndoială, poate milă sau emoție. Dar ascultînd poveștile oameni­lor de lîn­gă mine, mă îndoiesc și de puțina omenie din noi, restul. Cei care nu apărem la te­levizor ca lipsiți de su­flet. Că te lasă puterile la bătrînețe, nu putem noi schimba. Că trebuie sa plă­tești o taxă doar pentru că în Minis­te­rul Educației sînt mulți adormiți, asta mai merge să hulești. Imaginează-ți că treci pe lîngă tine, te vezi la pămînt, zvîcnind, nepu­tînd cere ajutor. Ești ca un abur, nu poți interveni, nu poți striga, nu te aude ni­meni. Vrei să tragi de oameni, nu poți să-i apuci. Te vezi cum mori și nu vrei. Nu, moartea nu face niciodată plăcinte sîm­băta.

Paula SCÎNTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top