Trubadurul mineriadelor, un titlu de erou

Șah-mat Niciun comentariu la Trubadurul mineriadelor, un titlu de erou 0

Țigările i se sudează una de la al­ta între degetele subțiri ca niște bețe de chi­brituri acoperite cu piele. Fumul se pierde printre mustățile încă negre. E Cristian Pațurcă, cel care a compus celebrul „Imn al Golanilor” într-o toaletă pentru ca mai apoi să devină le­genda „piețarilor”. L-am regăsit după 20 de ani, la fel de boem, cu cîntecul în venă, la sediul Asociației 21 Decem­bri­e, al cărui vicepreședinte este, însă bolnav: un TBC aproape vindecat și o ciroză care așteaptă un transplant.

Cu numai două săptămîni în ur­mă a dat o­chii cu moartea din nou: a stat în co­mă vreo trei ceasuri. „Să-ți spun ce­va? Atît motivul cirozei mele și a lui Cri­sti Minculescu, solistul de la Iris, a fost alcoolul, cît și evoluția ulterioa­ră a bolii noastre sînt absolut asemă­nă­toare. Iubita mea este ce care îmi va do­na ficat pentru transplant. La plă­mîni sînt vindecat. Acolo chiar a ieșit soarele pe strada mea, sînt vindecat. Si­gur, mai sînt sub tratament, care va mai dura vreo două luni, tratament ca­re du­rează de un an jumătate. La trei zile du­pă comă am reușit să țin chitara o oră și jumătate. A fost bine, a fost foarte bine. Am cîntat cu Maria Gheor­ghiu”, spune convins Pațurcă și mai aprinde o țigară.

Scotocește în servietă și scoate un teanc de cărți. „«Mi-e greu titlul de erou». Cartea asta am scris-o în spital. Sînt de fapt culisele Balconului. Ceea ce nu se știe” .

O viață de erou

Ultimii ani și i-a petrecut în spitale, sanatorii, în sediul Asociației 21 Decembrie din strada Batiște din Ca­pitală sau chiar pe stradă. În urmă cu doi ani a fost evacuat din casa în care locuia, o fostă casă naționalizată, re­ven­dicată de proprietar. Acum locuiește cu chirie într-un apartament din car­ti­e­rul Drumul Taberei din București. O viață de mizerie, ar spune românul șlefuit într-o democrație cîștigată de un buchet de „golani nebuni” în 1989. Cristi Pațurcă nu regretă nimic și nici nu are ceva să reproșeze cuiva. Es­te fericit atîta timp cît poate să-și țină chitara în mînă și să-i cînte „Măi, animalule!” lui Ion Iliescu, iar în vîrful bu­zelor să-și mai agațe o țigară. „Sin­gu­rul lucru pe care-l regret este de or­din personal: divorțul meu”, măr­tu­ri­seș­te Pa-țurcă după 21 de ani de libertate.

În decembrie 1989, la Dalles i-au șuierat gloanțele pe lîngă ureche, și-a pierdut logodnica, pe Ruxandra Mar­cu, și solistul vocal al formației cu ca­re cînta, pe Mihai Gâtlan. „E o vor­bă: glonțul care ți-e ție destinat, nu-l auzi. Ei, eu le-am auzit pe toate. Tre­bu­ie să spun, fără rușine, că în noap­tea de 20 spre 21 decembrie, Dum­ne­zeu știe cum am scăpat, mergînd pe stradă cu prietena mea de atunci, am des­co­perit cu stupoare că blugii mei, pe piciorul drept, erau uzi: făcusem pe mine, evident că nu de bucurie, ci de frică. Nu mi-e rușine să spun asta”.

Faptele unui președinte

În luna februarie a anului acesta, în timp ce era internat la Spitalul „Vic­tor Babeș” din Capitală, Cristi Pa­țur­că a primit o vizită neașteptată: a pre­șe­dintelui Traian Băsescu. „A venit cu două plase: una cu fructe și una cu prăjituri, în blugi și în tricou”.

A venit la spital la Cristi Pațurcă. „M-a urecheat că nu i-am spus despre situația mea. «Ai bani în buzunar?», m-a în-tre­bat. «Da!», și am scos din buzunar vreo 20 de milioane, cît a-veam la mi­ne. Scoate și el din buzunar vreo 50 de milioane și mi le dă. În cinci zile am avut și certificatul de revoluționar. În spital mi l-a aduc chiar ministrul secretar de stat res-pon­sabil cu problemele revo­lu­țio­narilor”, rememorează trubadurul o vizită care i-a schimbat viața. „Luna aceasta voi primi și o locuință”.

Oana BALAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top