În umbra mogulului

Șah-mat Niciun comentariu la În umbra mogulului 8

Era o idee, argumentată de mulți ca fiind întemeiată, ce se vehicula la lansarea postului de știri Digi24: în sfîrșit Zoltan Teszari intră în politică. Personajul enigmatic pe spinarea căruia RCS&RDS și-a întins, ca o caracatiță, fibra optică prin toată România are ceva de spus și își deschide o televiziune de știri ca s-o facă. Cum de ce? Păi nu e acesta modelul la noi? Nu e România țara în care televiziunile funcționează din garsoniere, patronii merg cu vedetele postului la Miami Bici (te ofitci?) în concedii, și Liga Profesională de Fotbal vrea să-și deschidă propria televiziune fiindcă celelalte par a nu mai vrea să fie jupuite pentru drepturi de transmisie a unor meciuri de mîna a treia? De ce ­­n-ar vrea și domnul Teszari, unul dintre milionarii României, să facă la fel? Ei bine, pînă acum n-a făcut-o. De altfel, din ceea ce se observă din exterior și din cuvintele celor care lucrează în trustul mamut, n-a intervenit niciodată în politica editorială a posturilor. Bun, e o discuție complexă, o televiziune precum Digi nu este presată de audiențe, fiind distribuită doar în rețeaua RCS&RDS, iar astfel conținut de calitate își are locul în grilă nestingherit.

Dar Zoltan Teszari este un mister nu doar pentru angajații săi, ci și pentru opinia publică din România. Nu apare la televiziuni, nu există poze cu el decît foarte vechi sau destul de neclare. Într-un amplu material realizat pentru Adevărul, Ionuț Ancuțescu încearcă să alcătuiască portretul robot al ungurului care deține 40% din RCS&RDS din mărturiile unor oameni care l-au cunoscut. Rezultatul e o serie de legende urbane care stîrnesc și mai multe întrebări. Pentru că, din toate punctele de vedere, Zoltan Teszari e un tip ciudat pentru România. Obișnuiți ca televiziunile, inclusiv cea publică, să aibă o orientare politică, dictată de regulă de patronaj, oamenii au ajuns să îi înjure pe finanțatorii posturilor, în special cele de televiziune. Pe acești latifundiari mediatici care s-au hotărît să scalde atît de mult posturile pe care le-au deschis prin borșul politicii încît au ajuns să se înăcrească și să nu mai aibă nici un gust.

Momentan însă, singurii care îl pot înjura pe Zoltan Teszari sînt abonații care nu mai regăsesc Discovery în grila televizoarelor. Restul așteptăm, ca la o bombă cu ceas, să vedem ce se va întîmpla cu rețeaua de telecomunicații și televiziune. Care sînt interesele ascunse. Nu că am avea ceva personal cu domnul Teszari, dar sîntem atît de obișnuiți să ne-o luăm peste nas încît nu mai credem că se poate face ceva în țară fără interese ascunse. Nici măcar presă de calitate.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top