Viața cu virusul HIV

Șah-mat Niciun comentariu la Viața cu virusul HIV 19

Pentru încă opt-nouă luni, cu­vî­n­tul „nedetectabil” este pentru Ra­mo­­na, o tînără de 24 de ani, din Giu­r­gi­­u, un sinonim pentru liniște. Și e atît de li­niște în locul ăsta în care vorbim, că auzi cînd i se pune nodul acela în gît cî­nd spune a „nedetectabil”.

Are HIV și nu știe nici măcar cum a pricopsit-o viața cu asemenea pedeapsă: ori la naș­tere, ori a fost infectată în spital sau du­­pă, la orfelinat. Spune că a­cum ni­ci nu mai contează, dar ar fi vrut să știe to­tuși, pentru că, pînă la urmă, e ceva din trecutul ei. Ramona a terminat școa­la în Giurgiu și n-a ascuns că e bolna­vă. Știau colegii, iar rude oricum nu a­vea, că a fost abandonată la naștere. De cî­nd s-a măritat, s-a trezit cu neamuri, cu­noș­tin­țe și vecini. A obosit să dea ex­p­lica­ții. De trei ani, a ales să ascundă că e seropozitivă. Cînd merge la clinica de un­de își ia tratamentul antiretroviral, are grijă să n-o vadă nimeni. Cînd ie­se, îndeasă pastilele în haină și pleacă cu gri­jă acasă: „Acum am o familie. Nu mai sînt de capul meu. Am luat îm­pre­ună de­cizia de a nu spune la ni­me­ni. Unii oa­meni sînt răi. De asta”. De cînd are noul statut, a ales cu grijă cui să spu­nă sau nu că are HIV.

„Dacă mor fără să-mi văd copilul?”

De cînd îl are pe Marius, soțul ei, per­spectivele i s-au schimbat: „Ve­ni­sem la spital, în Giurgiu. Am cunoscu­t-o pe mama lui, care era asistentă. Ea i-a spus despre mine și el m-a su­nat. Am ieșit la o prăjitură și am rămas îm­preună”. Băiatul a știut dintotdeauna că Ramona e seropozitivă: „Nici nu s-a fe­rit. I-am explicat care sînt ris­cu­ri­le și m-a acceptat cum sînt”. Nuntă n-au a­pucat să facă. Acum un an, Ramona în­cepuse să aibă simptome de gra­vi­dă. Se temea de asta cum nu s-a temut că poate muri din cauza virusului. Se gîn­dea că o familie doar în doi e su­fi­cient pentru cineva ca ea. Riscurile e­rau atît de mari, încît se hotărîse să stea cuminte și să-și vadă de viață. Știa ce o să urmeze: o să plimbe co­pi­lul prin spitale, liste lungi cu analize, iar du­pă ce o să-l vadă mare – să-i spună că ma­ma lui e seropozitivă și de-acolo alte lupte, cu alți oameni. A născut la Giur­giu și, cu cît se apropia de termen, cu atît nu mai reușea să adoarmă: „Au­zi­sem de o fată seropozitivă care a nă­s­cut și a murit după cezariană. So­țul ei a rămas cu copilul. Și-am stat să mă gîndesc așa: dacă mor fără să-mi văd be­belușul?”

Cătălina, de aproape trei kile

Medicii i-au explicat că șansele ca ea să nască un copil sănătos sînt foarte mari. Placenta e o barieră, iar fătul este bine protejat dacă gravida face ce­za­ri­ană. A făcut. În noiembrie, anul trecut, a născut-o pe Cătălina, o fetiță de 2,900 kilograme: „Îmi amintesc tot. Eu nu prea plîng, așa. Nu pot să plîng. La spital m-au îmbrăcat într-o că­ma­șă, m-au dus în sala de operații. Mi-au pus o mască pe față și m-am trezit cînd au început să coasă. Mi-au dat lacri­mi­le”.

Marius era acolo. Ramona își a­min­tește că tremura tot, ca o vargă. Că­tălina e acum un copil „de por­țe­lan”. Nu-o alăptează, să nu o infecteze. Fa­ta are trei luni și a făcut, pînă acum, de do­uă ori testele de depistare a vi­ru­su­lui. E nedetectabil.

Ionela SĂVESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top