Vrei să-ți umflu pufarina, colegu’?

Șah-mat Niciun comentariu la Vrei să-ți umflu pufarina, colegu’? 10

Nu aș fi crezut niciodată că voi fi im­­plicat în mici scandaluri de cartier. Mai mereu mi-am văzut de treabă și mi-am derulat în minte aceeași placă pe care mi-o spuneau ai mei „Cel mai deș­­tept cedează”. Cu cît trăiesc mai mult în orașul aces­ta unde viața viermuiește ca într-un cadavru demult intrat într-o stare de descompunere, îmi dau seama cît de învechite sînt vorbele alor noștrii, sau, cum ar spune un vecin de-al meu de cartier, ale babacilor (un argou des în­­tîlnit prin locurile unde în jurul ste­la­jelor de bere, dimineața găsești o ma­­re de coji de semințe).

Îmi dau seama că de fapt cel care ce­­dează într-o ultimă instanță e cel ca­re și-o ia pe coajă la propriu. În orașul aces­ta toată lumea e bătăușă: de la prun­­cii care abia se țin pe picioare în ha­­murile ghidate de părinți, pînă la ado­­lescenții a căror pubertate le-a în­flo­rit fața și culminînd cu oameni între do­uă vîrste. Toți amenință cu bătaia. Gen: „Vrei să ți-o iei?”, „Ți-e dor dă va­tă în nas?”, „Vrei să-ți umflu pufarina?”, „De cînd nu ți-a mai umblat doc­­­torul pe la dinți?”, „Vrei să-ți iau pre­­siunea?”, „Stai bine cu calciu”, „De cînd n-ai mai stat în perfuzii?”, „Ți-e dor de medicul de la ortopedie?” și multe altele.

Ce ai mă, vrei să ne batem ?

Situațiile sînt mai mult sau mai pu­țin hilare. Trebuie să recunosc că am beneficiat de o caroserie destul de bi­ne făcută (traducere în limba ro­mâ­nă, cartierul Balta Albă – sînt destul de solid). Acest lucru nu m-a ajutat într-un supermarket, unde coada pentru coșuri de cumpărături e mereu de­pă­șită de vreunul grăbit care ți-o ia în fa­ță. După ce am așteptat să-mi vină rîn­dul am ajuns într-un final la un coș.

De abia ce-am pus mîna pe mîner că din spate, un miros greu, acru de gură ca­re nu știa ce înseamnă pasta de dinți Cris­tal, darămite Sensodine, îmi ne­no­rocește nasul (în alte privințe trebuie să recunosc, bărbatul arăta destul de bine: sacou, pantofi de firmă, ceas de cîteva milioane.) Disperat iau mîna de pe coș și o duc la nas. Greșeală. Așa ce­va în junglă nu se face. Am pierdut co­șul. Omul meu îl înșfacă și dă să plece. Același lucru fac și eu. Mizez pe bunul simț. Greșeală din nou. Băr­ba­tul se întoarce. „Ce ai mă, vrei să ne ba­tem?”. Eu zic nu și încerc să îi dau o definiție scurtă a bunului simț. Inu­til. Ceafa e mai mare decît CRBL-ul.

Tu chiar vrei sa te bat?

Dacă vrei să te încurci în situații la li­mită nu trebuie să faci prea mult efort. Ia de exemplu o trecere de pie­toni într-o zonă aglomerată. În orașul acesta oamenii se împart în două cate­go­rii mari. Șoferii și cei cărora le place să se tîrîie pe trecerile de pietoni. Călă­toria lor pe dungile albe face par­te din ritualul zilnic. E ca și cum și-ar lua cafeaua. O plăcere imensă dată mai ales de faptul că au puterea să con­troleze pe alți oameni. Și chiar o fac. Merg repejor pînă la coada zebrei. Cînd o calcă încetinesc brusc. Îi o­chesc mijlocul după care sînt cuprinși de o lentoare de neînțeles. Își mută o­chii înspre parbrizul cel mai apropiat și privesc în ochi șoferii; disperați că au blocat intersecția din cauza unei doam­ne. A fost și cazul meu. Am ur­mărit-o cu privirea și am boscorodit-o (cum ar spune bunica-mea). Greșeală. Fe­meia la braț cu o altă doamnă bine, se proptește pe piciorul drept ca din blockstart și de sub căciula de blană urlă: „Tu chiar vrei să te bat?”. Eu zic nu și încerc să îi dau o definiție scurtă a bunului simț. Inutil. Femeia nu aude.

Și a treia experiență. Două mașini în trafic. Șoseaua pe o singură bandă. Am prioritate. Intru. Din față o altă ma­șină face flash-uri. Un bărbat des­chide portiera. „Dă-te băi țărane să trec”. În spatele meu alte două mașini cla­xonează. Nu am loc. Îi sugerez să respecte indicatorul de prioritate. Nu vrea. Opresc motorul. În spate claxoane. Eu îmi scot ziarul și citesc vreo cinci minute. Dilema. Dupa șase mi­nute colegul de trafic dă în spate. Trec de el și prin geam observ că vrea să-mi spună ceva. Întredeschid. Gre­sea­lă. În secunda doi o flegmă. Băr­ba­tul de 55 ani, zic eu, se zborșește pe ma­șina mea. Urlă printre dinții loviți agre­siv de paradontoză. „Vrei să ne ba­tem?” Eu nu mai apuc să zic nu pen­tru că iar s-a zborșit omul.

Andrei CIURCANU

 

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top