Cafeneaua cu pisici
Localul Troian 22 mai 2017 Niciun comentariu la Cafeneaua cu pisici 25
În Acaju ajung de fiecare dată cînd vreau să merg acasă și n-am cum să-mi pierd orele sau banii pe drum. Dacă nu știi că pe Sfîntu Sava, numărul 15, e-o cafenea, n-ai să știi niciodată cam pe unde și cum trebuie să ajungi. E locul ăla în care trebuie să te introducă prima dată un prieten, probabil și el de-al casei, care deja se știe bine cu locul, cu fiecare scaun și cu barmanii. Probabil așa acolo toată lumea a ajuns să cunoască pe toată lumea și chiar dacă nu ești cel mai extrovertit om de pe planetă, tot ajungi să te simți ca într-o familie.
În curte, gardul interior e pictat cu tot soiul de desene psihedelice și, dacă stai afară, rezemat de-un perete al casei și cățărat pe unul dintre scaunele înalte pline de pernuțe, poți să te uiți direct la pasărea uriașă care stă cu ciocul îndreptat către ieșire. Deasupra, cerul pe care pare să zboare e limitat de-un strat de umbrele care, în loc de mînere, au sticle de bere goale și chiar dacă deja ai avea destule motive să zîmbești, trebuie să știi că oamenii de-acolo au cățărat pe unde-au apucat și cîteva biciclete. Cred că Acaju e cafeneaua cu cel mai mișto design din oraș și n-ai cum să nu apreciezi efortul comun al artiștilor cînd ajungi acolo, cu o cafea, bere, vin sau limonadă în mînă, și ai șansa să te holbezi la asemenea expoziții permanente.
În cele două camere, de-a stînga și de-a dreapta holului scurt, cafeneaua e la fel de primitoare. Are ferestre mari prin care lumina ușor difuză pătrunde înăuntru și felul în care cade peste rafturile ticsite de cărți te face să crezi că ești într-un soi de bibliotecă selectă, în care scriitorașii au rămas la o bîrfă literară, după cenaclu. Pereții au pictați pe ei pisici în cădere, cu urme de zgîrieturi lăsate în urmă sau de lăbuțe și pe fiecare loc rămas gol găsești ba o vază mică sau un pahar – pline cu flori de sezon.
Acaju fie o să te facă să te simți ca la prima întîlnire din liceu, cînd ți-ai scos prietenul sau prietena la cel mai drăguț loc din oraș, fie o să te facă să crezi că te-ai teleportat în sufrageria mamei, unde-a pus pe măsuță flori proaspăt aduse din oraș și le-a așezat drăgălaș, să miroase frumos. Oricum ar fi, o să-ți placă – o să te simți relaxat, o să bei ce-ți dorești pe bani puțini și o să vrei să te întorci – chiar și singur, pentru că după ce-ai fost acolo chiar și o singură dată, n-ai cum să nu te fi împrietenit deja cu cineva de-al locului.
Adaugă un comentariu