CUIBul cu legume de sezon

Localul Troian Niciun comentariu la CUIBul cu legume de sezon 15

Mai jos de Biblioteca Centrală Universitară, pe o străduță în pan­tă pe unde vuiesc tramvaiele, după o poartă neagră și veche se-ascun­de un CUIB. Nu e un cuib în adevăra­tul sens al cuvîntului, ci este o căsu­ță veche transformată într-un local. La o canapea, pe colț, stau două pi­­sici tolănite, așteptînd să fie mîngî­iate, iar dacă alegi să stai pe terasă, riști să-ți servești băutura cu cîte­va petale de flori de cireș, care cad la fi­ecare adiere de vînt. Măsuțele și sca­u­nele sînt din lemn, unele doar lăcu­ite, altele vopsite în alb, iar canape­lele sînt de fapt paleți lăcuiți asor­tați cu pernuțe colorate, unele cu hu­se colorate peticite, altele croșeta­te. Pereții sînt decorați cu fotografii și tablouri, care sînt înlocuite perio­dic cu decorațiuni lucrate manual.

CUIB servește doar mîncăruri vegetariene și vegane, așa că iubi­torii de carne trebuie să se mulțu­meas­că doar cu o salată sau cu o por­ție de clătite cu ciuperci la 20 de lei. Aici, apa e gratis și vine în carafe nu în sticle de plastic „pentru că nu-s prietenoase cu me­diul”. Conceptul lor de funcționare are la bază susținerea reducerii consumului și reutilizării obiectelor așa că dacă vrei să-ți iei mîncarea la pachet, o să o primești într-o case­rolă în care a stat brînză tofu, într-un borcan unde a fost muștar sau poți veni chiar cu propriul recipient de-acasă.

Dacă ești pe fugă poți trece pe-acolo doar pentru o gustare rapi­dă, un ceai sau o cafea și două brioșe la 10 lei, iar dacă vrei să te răsfeți, poți consulta tăblița de la bar unde-i desenat frumos cu cretă colorată meniul zilei care costă doar 20 de lei și mereu are și-un desert inclus. Cam 95% dintre produsele folosite la gătit provin de la producători locali, iar legumele sînt de sezon, a­șa că dacă mergi primăvara pe la ei și apoi revii prin toamnă, n-o să mai găsești aceleași rețete. Dacă vrei să pleci acasă cu un suvenir de la CUIB, poți achiziționa din raf­turile de după bar semne de carte, portofele, genți sau broșe realizate manual din materiale reciclabile la prețuri studențești.

de Elena TANASĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top