Cînd românii n-au talent

Punctul pe VIP Niciun comentariu la Cînd românii n-au talent 1

Cîntăreața Inna, iubită în toată lu­mea, mai puțin pe meleagurile noas­tre, a intrat în gura jurnaliștilor de la cotidianul britanic The Guar­dian. În ediția online de vineri, 20 mai, gazetarii s-au întrebat cum a reu­șit diva de export să vîndă 350.000 de download-uri în Marea Bri­tanie. „Cum s-a întîmplat asta? Ha­bar n-avem. Dacă sînteți printre cei care au downloadat contra cost mu­zica Innei, anunțați-ne”.

După ce a dat-o jos pe Ke$ha, cîn­tăreața care „se spală pe dinți cu o sticlă de Jack”, de pe primul loc din topul US Billboard, a vîndut pes­te un million de discuri în întreaga lume, a luat 21 de premii, a apă­rut pe zeci de coperți de reviste și a ară­tat cît e de prietenoasă pe Face­book cu cei peste două milioane de prie­teni ai săi, britanicii încearcă să își explice de ce Inna are atît de mult succes. Dar nu au ajuns la nici un rezultat. Nu se explică succesul Innei nici printr-un timbru vocal apar­te, nici prin numărul de octave ri­dicate, așa că discurile de platină sau aur nu pot fi motivate decît de rit­murile rave-pop care fac tinerii să se balanseze prin cluburile din Eu­ro­pa sau Statele Unite ale Amercii. Cu CV-ul stufos al cîntăreței pe ma­să, jurnaliștii de la The Guardian, cu umorul lor tipic englezesc, i-au fă­­cut propuneri de slujbe pe care ar pu­­tea să le obțină, în caz că nu o să-i mai mear­gă cu muzica de club. „Cu cele trei limbi pe care le vorbește, Inna ar pu­tea oricînd să se angajeze în ad­mi­nistrația publică (asta dacă ce­le trei limbi nu sunt portugheză, swa­hi­li sau galeză) sau ar putea de­ve­ni îno­tă­toare de performanță sau un a­gent imobiliar de succes”. Pro­pu­­ne­ri­le au pornit de la un caz real, pen­tru că ea a făcut înot în copilărie, iar înainte de toate este agent imobiliar.

Prezentarea albumului „Hot” al Innei din aceeași publicație britani­că se încheie cu elogierea versurilor in­terpretei „adorabil de săltărețe, ca­re par traduse în engleză cu ajutorul unui site gratuit. Prosti, dar buna, as they say in Bucharest”. Tot cu un site de traduceri o fi și verdictul dat de ei în limba română, dar se pare că stră­inul, chiar dacă nu le spune pe lim­ba noastră, le nimerește.

Ramona BALABAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top