Cucurbitaceea ucigașă
Punctul pe VIP 10 iunie 2011 Niciun comentariu la Cucurbitaceea ucigașă 1Săptămîna trecută, castraveții au băgat spaima în europeni și în Daniela Crudu. De fapt, nu chiar legumele sînt de vină pentru isteria creată, ci mai degrabă o bacterie comună, care din cauze neelucidate încă, s-a dat de trei ori peste cap și s-a transformat în mutant. Dacă e să fim severi, nici măcar bacteria n-ar fi de vină în sine pentru pagubele însemnate pe care le-a semănat pe teritoriul Europei, ci bucătarii care au tratat cu neglijență spălatul legumelor.
Pînă acum, în jur de 1800 de persoane sînt infectate oficial, iar 17 au decedat în urma complicațiilor neurologice și renale severe cauzate de „tulpina unică necunoscută care a îngrozit Europa”, după cum titrează click.ro. Numărul îmbolnăvirilor se estimează a fi de zece ori mai mare decît cel consemnat de medici. Astfel că, bacteria ucigașă, colportată de o legumă la fel de malefică, a stîrnit zîzanie între statele UE, devenind vedetă pînă și în presa de scandal. Cum e criză de subiecte, iar o nouă tulpină de gripă porcină întîrzie să apară, e bun și bătrînul E-coli.
Cea mai afectată țară de pandemia verde și apoasă este Germania, care a formulat acuzații împotriva castraveților spanioli, bănuiți a fi vinovați de îmbolnăviri. Ca măsură de precauție, au adoptat modelul Ștefan cel Mare și au început să-și pîrjolească recoltele din nordul țării. Spania a negat totul și acum, conform tabloidului britanic The Sun, amenință cu „acțiuni în instanță împotriva Germaniei pentru acuzele aduse cucurbitaceelor iberice”.
Dincolo de scandalul diplomatic stîrnit de castraveți, piața europeană a legumelor e în continuă scădere. Dacă după moartea lui Bin Laden, frica de un atentat terorist a fost justificată, acum am ajuns să ne fie frică să mîncăm salată.
Între timp, cercetătorii au constatat că nu se știe nimic despre originea bacteriei și au absolvit astfel, cel puțin pentru moment, castraveții. Acum pericolul poate veni de oriunde.
Alex VARNINSCHI
Adaugă un comentariu