Soarta regilor de mîine

Punctul pe VIP Niciun comentariu la Soarta regilor de mîine 0

În luna aprilie cînd s-au că­să­to­rit, cîr­cotașii spuneau că ea nu ar avea ce căuta la Casa Regală. O lume în­trea­­­gă a urmărit slujba religioasă prin care Kate Middleton devenea du­ce­să de Cambridge. Numai regina E­li­sa­beta a II-a a pri­vit relația celor doi cu to­leranță, în timp ce emoțiile ei din ziua nunții au atras simpatii.

Astăzi, la doar cinci luni de zile de la evenimentul monden, dezba­te­rea este alta. Cuplului i se promite că pri­mul copil, indiferent dacă va fi fată sau băiat, va putea moșteni tro­nul într-o zi. În fața acestei decizii a Ca­sei Regale, presa interna­țională s-a mi­nu­nat.

În timpul discursului de la cel de al 53-lea Congres al sta­telor din Com­monwealth de vi­ne­ri, 28 oc­tom­brie, regina E­li­s­a­be­ta a propus ca temă de discuție a acestui an „fe­me­ia ca agent al schim­bă­rii”, pretext cu care s-a luat și setul de hotărîri referitoare la linia de succesiune a tronului. Cu această ocazie re­pre­zen­tan­ții celor șaispre­ze­ce state care re­cu­nosc Marea Bri­ta­nie ca mo­nar­hie s-au întîlnit pentru a pune în dis­cu­ție legea succesiunii, deși s-a încercat menținerea ei secole întregi. Acum ea nu va mai ține cont de nor­me discriminatorii. Astfel, primul năs­cut al familiilor regale, chiar da­că va fi fată, (fie ele din Australia, Ca­na­da, Ma­rea Bri­ta­nie sau alte trei­spre­zece state cu a­ce­lași regim) va pu­tea fi su­c­ce­so­rul tronului, indiferent dacă va avea frați mai mici.

Conform regulilor impuse de regină, Henri al VIII-lea nu ar mai fi ajuns pe tron, locul său revenindu-i Mar­garetei Tudor. Și Elisabeta de acum ar fi fost doar o prințesă ne­cu­nos­cută, Marie-Cécile a Prusiei.

După ce ar fi vrut să modifice in­clu­siv regula apartenenței la același rit religios, iar discursurile îi ră­su­nau a principii democratice, premi­e­rul Marii Britanii, David Cameron, consideră că astăzi o fată la tronul re­gatului, copil al lui William și Kate, ar putea crea o criză constituțională. Tot el, sus­ți­nu­se cu altă ocazie că „ideea ca un fiu mai tînăr să devină monarh în locul unei fete mai mari doar pentru că este băr­bat nu mai este acceptabilă. Re­gu­lile acestea sînt demodate și trebuie să se schim­be.”

Sub semnul democrației și cu multe întrebări, modificarea regu­li­lor monarhiei face ca presa interna­ți­onală să se întrebe, mai mult ca ni­ci­odată, dacă William și Kate vor avea vreodată un copil, după ce timp de zece ani nu au fost subiectul nici unui zvon.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top