Soarta regilor de mîine
Punctul pe VIP 1 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Soarta regilor de mîine 0În luna aprilie cînd s-au căsătorit, cîrcotașii spuneau că ea nu ar avea ce căuta la Casa Regală. O lume întreagă a urmărit slujba religioasă prin care Kate Middleton devenea ducesă de Cambridge. Numai regina Elisabeta a II-a a privit relația celor doi cu toleranță, în timp ce emoțiile ei din ziua nunții au atras simpatii.
Astăzi, la doar cinci luni de zile de la evenimentul monden, dezbaterea este alta. Cuplului i se promite că primul copil, indiferent dacă va fi fată sau băiat, va putea moșteni tronul într-o zi. În fața acestei decizii a Casei Regale, presa internațională s-a minunat.
În timpul discursului de la cel de al 53-lea Congres al statelor din Commonwealth de vineri, 28 octombrie, regina Elisabeta a propus ca temă de discuție a acestui an „femeia ca agent al schimbării”, pretext cu care s-a luat și setul de hotărîri referitoare la linia de succesiune a tronului. Cu această ocazie reprezentanții celor șaisprezece state care recunosc Marea Britanie ca monarhie s-au întîlnit pentru a pune în discuție legea succesiunii, deși s-a încercat menținerea ei secole întregi. Acum ea nu va mai ține cont de norme discriminatorii. Astfel, primul născut al familiilor regale, chiar dacă va fi fată, (fie ele din Australia, Canada, Marea Britanie sau alte treisprezece state cu același regim) va putea fi succesorul tronului, indiferent dacă va avea frați mai mici.
Conform regulilor impuse de regină, Henri al VIII-lea nu ar mai fi ajuns pe tron, locul său revenindu-i Margaretei Tudor. Și Elisabeta de acum ar fi fost doar o prințesă necunoscută, Marie-Cécile a Prusiei.
După ce ar fi vrut să modifice inclusiv regula apartenenței la același rit religios, iar discursurile îi răsunau a principii democratice, premierul Marii Britanii, David Cameron, consideră că astăzi o fată la tronul regatului, copil al lui William și Kate, ar putea crea o criză constituțională. Tot el, susținuse cu altă ocazie că „ideea ca un fiu mai tînăr să devină monarh în locul unei fete mai mari doar pentru că este bărbat nu mai este acceptabilă. Regulile acestea sînt demodate și trebuie să se schimbe.”
Sub semnul democrației și cu multe întrebări, modificarea regulilor monarhiei face ca presa internațională să se întrebe, mai mult ca niciodată, dacă William și Kate vor avea vreodată un copil, după ce timp de zece ani nu au fost subiectul nici unui zvon.
Livia RUSU
Adaugă un comentariu