Adunare ad-hoc în clubul vînătorilor

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Adunare ad-hoc în clubul vînătorilor 3

Dacă românii s-au deșteptat vreodată din somn, cu siguranță a fost în noaptea de 1 decembrie. Nu au iscat o revoluție însă au stîrnit cîteva proteste vehemente manifestate prin hore și sîrbe stîngace, dar jucate cu sînge fierbinte. Au încropit o Unire cu pași repezi și bătuciți, amestecînd tradiția cu modernul mai repede decît mixau barmanii „cocktail-ul românesc”. În Hunter’s Pub nu a fost doar „Patriotic Party”, a fost și seara în care Sofia Vicoveanca a cîntat cot la cot cu Inna și Ștefan Bănică. De pe nega­­tive, bineînțeles.

Roșu – de la luminile suspendate în tavanul căptușit cu tafta albă și vinul din paharele mesenilor.

Și de la bluza Alexandrei care are „un bade cum n-au șogorițele”. Sau cel puțin așa scrie pe ecranul de ka­ra­o­ke la care încearcă să ghicească versu­rile sub ochelarii fumurii. Bate de cî­teva ori din palme, scoate un chiuit sub­țire și jumătate din sală încropește o horă legănată mai pe muzică, mai o­­colind-o. Picioarele dansatorilor se îm­pleticesc printre scaune, dansul ș­chio­a­pătă din toate încheieturile, dar stri­gă­turi se aud din fiecare colț al sălii. Nici Bogdan, barmanul cu sta­tu­ră de paznic, nu stă locului. Odată ce vede hora din fața lui, uită de ca­fe­aua pe care a comandat-o fata singu­ratică de la bar și ia microfonul în mî­nă.

Strofele alunecă ca o halbă de be­re pe tejghea și lumea le înghite sec. În timp ce Bogdan își drege vocea pen­­tru următoarea strofă, Abdul, pre­zen­tatorul zburatic care își leagă în vîr­ful creștetului urechile căciulii groa­se, îl întrerupe rîzînd ștrengărește: „hai că te lăsăm să mai torni un păhărel și noi ne vom înveseli nițel. Invităm a­cum «fetele de pe Deal», din Pașcani, adică, pe scenă”. Una dintre ele îl ciupește părintește de obraz, iar prezentatorul se șterge repede ca după o pupătură cu urme de ruj roșu. Sîrba lor lasă scaunele goale și umple sce­na dintre mese; tinerii scutură agitat pi­ci­oarele și se țin de mînă strîns de par­că le-ar fi teamă că, altminteri, jocul s-ar termina.

Galben – de la sticlele de Cot­na­ri aliniate pe bar ca la o paradă milita­ră și chipul cerat al singurei fete cu ie de la „Patriot Party”.

În loc de iile de culoarea spicului de grîu cusute zdravăn de bunici, fe­te­le poartă bluze scurte străvezii și ro­chii mai sus de genunchi încinse în ta­lie nu cu brîie țesute la război, ci cu cu­relușe paietate. Nici nu poartă bati­ce pe cap, în schimb au bentițe roz a­șe­za­te ca în Banat, pe „frunce”.

Plai cu flori

La „Pa­tri­otic Party”, fetele îl ur­mă­resc pe Abdul, care se autoinvită pe scenă. „Bu­covinî, plai cu flori, un­di sînt ai tăi fișiori?”, începe el cu vo­cea groasă, punîndu-și pe ochi o pe­reche de o­che­lari mari, rotunzi. Face umbră frunții cu dosul palmei, că­u­tî­n­d atent prin sa­lă „ficiorii Bu­co­vi­nei” și așază mai bine pe mijloc ban­derola în culori­le stea­gului ro­mâ­nesc. „A­cum chi­ui­ți măăi!”, strigă pre­zen­ta­to­rul și din club se aud pierdu­te voci ră­gu­șite ca­re strigă mai ceva ca la nuntă.

Albastru – de la luminile de laser care dansează prin sală mai ceva ca invitații.

Numai Răzvan nu le observă și se întreține jumătate de seară cu două be­ri. Mai tîrziu, îi face semn dom­ni­șoa­rei cu cafeaua în față și-o invită din pri­viri la dans. Fata îl refuză și soarbe li­niș­tită din ceașcă, ignorînd atmosfe­ra tra­dițională din jur. „Ce nașpa cîn­tă astea. Dacă beau o gură de vin, sigur cînt mai bine”. Tînăra stranieră dă din cap și își îngroapă privirea în cana de ca­fea pe care nu a lăsat-o din mînă a­pro­ape un sfert de oră.

Lîngă ea se prezintă un prieten de-al lui Răzvan, în­covoiat de spate și cărînd cu greu o geantă mare pe u­me­ri. O așază tacticos pe tejghea, co­man­dă o bere și îl ghiontește pe acesta, făcîndu-i cu ochiul. „N-ai curaj să o cînți pe aia cu războiul”, îi spune prie­tenului său ciocnind imaginar sticla de bere de cea a tovarășului. Pro­vo­cat de replica acestuia, tînărul cu­ra­jos merge să se înscrie pentru ur­mă­toarea melodie. „Nu o va face, îl cu­nosc”, o asigură bărbatul tras de spa­te pe fata care se uită timidă îns­pre scenă.

Previziunea acestuia se adeve­reș­te și Răzvan începe, pe o voce stinsă,: „S-au văzut prima oară-ntr-o seară de mai”. Privește către străina de la bar, dar aceasta stă cu ochii într-o agendă. „I don’t speak romanian”, (n.r.: Nu vorbesc limba română) îi răspunde fa­ta cînd o întreabă dacă i-a plăcut de­dicația.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top