Bancuri „cu greutate” pe-o scenă șubredă

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Bancuri „cu greutate” pe-o scenă șubredă 120

Chiar dacă a rămas mai bine de jumătate de oră pînă la începerea spectacolului, trotuarul din fața cinematografului Victoria s-a colorat cu grupuri mici de oameni ce așteaptă să intre la spectacol. Trei comedianți au venit la Iași că să se asigure că glumele despre moldoveni sînt adevărate. Ori asta, ori au venit să-și îmbogățească repertoriul cu alte povești amuzante din zona aceasta „prolifică” a țării. Joi seară, începînd cu ora 20.00, Micutzu, Alex Mocanu și Radu Bucălae i-au invitat pe ieșenii cu simțul umorului să umple sala de cinema cu hohote de rîs.

Rîndul format în fața ușilor de siclă se transformă în coadă la popcorn, sucuri și chipsuri. Nemulțu­miți de verificarea de la intrare, cîți­va spectatori renunță la a-și mai cău­ta locul scris pe bilet și se așază pe ce­le mai apropiate scaune roșii deve­nite aproape maronii de la praf. For­fota continuă făcută de drumul dus – întors de la standul cu popcorn și sa­lă este acoperită de muzica din bo­xe. Chiar dacă spectacolul începe tîr­ziu, asta nu pare să-i deranjeze pe un grup de tineri care se amuză copios a­tunci cînd un băiat cu cămașă ver­de spune glumă după glumă, ega­lîndu-i pe cei ce urmează să urce pe scenă.

iIsus și Biblia 2.0

Ultima țigară, ultima pungă de popcorn – asta e strigarea care se dă înainte ca Radu Bucălae să-și facă a­pa­riția în lumina albă de pe scenă. Începe spectacolul cu glume despre stilurile muzicale, mai exact cu melo­dia preferată a arabilor – „Bum! Bum! Bum!”. Descrețește frunțile celor din public vorbind despre temerile lui – părinții care-l urmăresc pe Fa­cebook sau adidașii noi și riscul de a călca în diverse lucruri lipicioase, provenite în special de la căței, sau femeile la volan. Nici subiectul isto­riei nu e ignorat, povestindu-le ce­lor din primele rînduri despre cum și-ar fi ales Radul cel Frumos, varianta gay, armura roz de luptă. De la asta trece la tehnologie, la aplicația „iIsus” și peripețiile lui „Steve Jo­bzeus”.

Rîsetele continuă în sală chiar și în pauza dintre momente, în timp ce se pregătește să urce pe scenă A­lex Mocanu. După primul set de „glu­me blitz”, un băiat din mulți­mea scufundată în întuneric excla­mă încercînd să-și mai domolească rîsul – „Mamă, ce bun e ăsta!”. Auto­ironia e pe placul publicului care a­plaudă atunci cînd comediantul face mișto de înfățișarea sa și chiar și de nivelul de faină la care „nu a ajuns”. Spune că el este responsabil doar cu încălzirea rîsetelor publicului, pînă ce va veni și Micutzu. „Aici e trei la preț de unu, voi ați plătit pen­tru Micutzu, dar ne aveți și pe noi”, zice acesta.

Punctele cardinale ale rîsului

După cum trădează și alegerea numelui de scenă – Micutzu se folo­sește tot de autoironie pentru a-i fa­ce pe cei din sală să rîdă. „Ați văzut ce urît se uită oamenii la un gras ca­re-și cumpără mîncare?”, este întrebarea care-l face pe un tînăr din pri­mele rînduri să izbucnească în rîs și să continue așa pînă la finalul spec­tacolului. „La voi ăștia din dreapta nu a ajuns gluma? Pînă acum s-a rîs doar în stînga”, spune Micutzu ducînd sticla cu „șpriț” – după cum zicea el, la gură. Rîsetele cresc în in­tensitate în timp ce glumele se deru­lează una după alta, uneori cu vite­ză, alteori cu pauze care le fac și mai amuzante. Din sală izbucnesc, că­tre final, adevărate crize de rîs, dar nici­una dintre ele nu îl egalează pe tînă­rul din față care pare că se îneacă. „Voi ăștia de la VIP ce v-ați imaginat? Că la VIP nu-i tot Victoria?”, întrea­bă comediantul amuzîndu-se de sta­rea în care se află sala de cinema și continuînd cu glume pe seama aces­teia. După succesul pe care l-a avut cu momentul de la emisiunea iUmor, Micutzu a reușit să umple toate sca­unele din sală, iar din cauza cererii s-a mai creat și un al doilea eveniment în Underground. Așa că, deși cîți­va spectatori au scăpat de inhibi­ții și au început să intre în vorbă cu cel de pe scenă, artistul e nevoit să-i întrerupă pentru a nu întîrzia la cel de-al doilea spectacol.

Glumele despre relații de cuplu, femei care nu știu să conducă, mol­do­venii și alcoolul, religie, biserică și oameni în vîrstă s-au derulat întreaga seară, dar carisma celor care le spuneau te făceau să ignori une­le bancuri deja auzite, mulțumin­du-te doar să-ți dai ochii peste cap și să asculți mai departe, în speranța că următorul va fi unul bun.

Autor:

Sabina-Maria Nica

Colaborator al Opiniei Studențești, studentă în anul I la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top