Bucate condimentate cu Frank Sinatra
Șoc-șoc-groază! 25 aprilie 2016 Niciun comentariu la Bucate condimentate cu Frank Sinatra 10
Weekendul acesta, în Piața Unirii s-au întîlnit pentru două zile cei mai mari maeștrii bucătari care s-au întrecut la Cupa Moldovei în Gastronomie 2016. Jurizați de către canadianul Chef Robert Rainford, vedetă internațională a emisiunii Tv „Licence to Grill”, aceștia au transformat gătitul într-o artă, uimind ieșenii curioși cu cele mai alese bucate gătite după rețete orientale din țări precum Azerbaijan, Cipru, Grecia și Israel. Cei mai gurmanzi s-au înghesuit pentru a putea prinde măcar o porție din preparate precum gulaș, tocănițe, tradiționalul griș cu lapte sau felii din cea mai mare plăcintă cu mere. Cei care nu au venit neapărat pentru mîncare, au putut sta la umbră delectîndu-se cu un concert susținut de către artiștii locali.
În stîna improvizată, cîțiva copii care nu au deloc astîmpăr aleargă de zor printre ceaunele suspendate cu lanțuri de fier și se trîntesc în baloți împrăștiind fînul peste tot. În celălalt colț, la cortul numit „Cantina Comunistă”, se gătește tradițional pe muzică rock. Bucătarii curăță legumele și dau din cap pe ritmul muzicii. Vrînd să amintească ieșenilor care au prins ceea ce numește el „Epoca de Aur”, maestrul Gigi Fedeleș se pregătește să servească cîte 3.000 de porții de griș cu lapte.
Farfuriile cu porții generoase de mîncare atrag oamenii precum albinele. Nici nu ai fi crezut că erau atît de mulți la festival dacă nu îi vedeai înghesuindu-se la cort și îmbrîncindu-se ca să ia fiecare cîte o porție. Cei trei bucătari nici nu mai fac față la puhoiul de oameni, iar cei mai îndrăzneți iau și cîte trei farfurii atrăgînd priviri furioase din partea celor care stau civilizat la coadă. „Am luat să duc și la nepot acasă”, se justifică o bătrînă cu obrajii arși de soare și scoate din sacoșa de pînză o pungă și așază farfuria cu grijă. Pe lîngă bucatele gătite pe loc, una dintre principalele atracții ale festivalului a fost Parada Somelienilor. Pentru cei care nu au venit să asculte muzică și nici să stea la rînd pentru o farfurie de tocăniță sau griș, aceștia au putut degusta diferite soiuri de vin și alege o sticlă dintre o sumedenie de crame celebre.
Tinerii care nu s-au înghesuit la cort au rămas lîngă scenă pentru a asculta concertul. Mara, încă elevă la un liceu din Iași, și-a luat ghetuțele aurii care îi aduc noroc și dansatoarele ca să facă atmosferă, dar sonorizarea proastă nu a ajutat-o deloc neînțelegînd nimeni cuvintele pe care le cîntă. Predecesoarea ei însă a avut și mai puțin noroc. „Blonda de la Drept” cum s-a prezentat chiar ea, nici nu a apucat să cînte bine două piese că o fată roșcată din public a întrebat-o dacă mai cîntă, stîrnind mai multe aplauze și rîsete decît însăși cîntăreața. Cînd pe scenă au apărut fetele din trupa Seoul Beat, care au reprezentat România la finala din Coreea de Sud în octombrie, studenții au început să fluiere și să aplaude, semn că pe ele le așteptau. Fetele, îmbrăcate în costume de scenă identice din denim, execută mișcări bine legate într-un sincron perfect îndemnând publicul să danseze cu ele.
Aplauze pe silent, vă rog!
În spatele nostru, amplasat vizavi de scenă, un gard de lemn îi separă pe copiii care s-au înscris la un concurs de gătit pizza. Care mai de care aceștia se dau în stambă și aruncă aluatul în sus și îl învîrt în aer sau pe după mînă, fără să îl scape. După ce le ornează frumos cu diferite mirodenii, „capodoperele” urmează să fie puse în cuptor și oferite apoi unei persoane dragi. Cu ajutorul unui Chef, o fetiță cu cosițe blonde scoate din cuptor o pizza sub forma unei inimi și se grăbește să o ofere fratelui ei de după gard. După ce ultima pizza a fost scoasă, cuptoarele se pregătesc pentru adevăratul concurs destinat celor mai recunoscuţi maeştri români ai acestui segment gastronomic. Destinat în acest an lui Claudiu Toader, celebrul bucătar care a fost găsit mort în apartamentul său, concursul „Pizza Racing Show” a dorit „să fie o amintire în memoria lui. Ce făcea Claudiul cu blatul se numea artă”, a ținut să precizeze Maestrul Internaţional Ovidiu Cheabac, membru jurat al competiției.
Bucătarii gătesc acompaniați de ritmurile lui Frank Sinatra. Artistul care interpretează melodiile pe scenă nu dorește să fie aplaudat ci ascultat și simțit. „Vă rog să aplaudați pe silent”, spune el în pauza melodiei „My Way”.
Nimeni nu pare să se plictisească, fiecare cort este însuflețit de către oameni. Fie că au preferat tradiționalii mici cu bere sau au avut alte preferințe, ieșenii au demonstrat că atunci cînd se lasă cu mîncare gratis și băut nu este rost de stat în casă în zi de sărbătoare.
Adaugă un comentariu