Cu bocancii la pas prin rockul românesc
Șoc-șoc-groază! 31 octombrie 2016 Niciun comentariu la Cu bocancii la pas prin rockul românesc 16Festivalul Rock`N`Iași Indoor Edition a sărbătorit weekendul trecut, timp de patru zile, un deceniu în care cele mai cunoscute nume din muzica rock au urcat pe scena Casei de Cultură a Studenților din Iași (CCS). Începînd de pe data de 27 octombrie și pînă pe 30, zeci de iubitori de muzică puternică și-au scos tricourile cu trupele preferate, hainele de piele și bocancii de la naftalină și înarmați cu doze de bere au dansat și au dat din pletele care fluturau haotic în vînt pe ritmul chitărilor electrice.
„Noi cînd ne întîlnim se face vară”, este declarația muzicală a trupei Ska-nk către cei care s-au adunat în fața scenei. Sfidînd vremea ploioasă, prima seară a festivalului s-a încheiat cu noi tînjind după vară și rîzînd în hohote de versurile cu subînțeles ale carismaticilor băieți. CCS este împînzită de oameni de toate vîrstele, iar pentru părinții care ascultă muzică rock a devenit deja o obișnuință să își ia copiii la fiecare ediție. Îmbrăcați la rîndul lor cu gecuțe din piele, eșarfe asortate și ghetuțe negre, micuții rockeri dau și ei din cap și fredonează cum pot melodiile, iar după fiecare cîntec se chinuie să ridice cîte două degete în aer, exact așa cum le-a arătat mami că se face. „Eu la patru ani nici nu știam ce-i aia muzică”, se miră un băiat cînd fetița de lîngă el îi spune stîlcit că trupa ei preferată e „Guns N’ Roses”. Îmbrăcată într-o rochiță albă și cu părul făcut codițe, Diana se întrece cot la cot cu cei mai mari la Beer Pong. Străduindu-se să se vadă de după masă, fetița lovește strategic mingea nimerind aproape de fiecare dată măcar cîte un pahar. După ce își ia premiul, o pungă de bomboane, se învîrte pe hol ca o mică balerină, iar cînd se mai lovește de cîte un om își cere politicos scuze și își continuă piruietele.
Povești cîntate cu dor
Sunetul unei chitări electrice face ca toată sala să se adune în fața scenei, iar urletele și aplauzele să întîmpine, în cea de-a doua zi de festival formația Coma. După o pauză de aproape jumătate de oră, publicul abia așteaptă să fredoneze fiecare vers al trupei. Sorbind parcă cuvintele solistului, fanii cîntă vers cu vers melodii mai vechi și mai noi de pe ultimul album. „Cîntă-mi povestea/ Să nu mai uiți nicicînd, nicicum”, răsună una dintre cele mai vechi și mai așteptate melodii ale serii. În pauzele concertelor, cînd trupele se schimbă și își acordează instrumentele, fiecare profită cum știe mai bine. În timp ce unii se înghesuie la corturile albe de afară pentru a fuma, alții își folosesc bonurile primite la intrare pentru a cumpăra bere, suc sau floricele de porumb. „Arăți ca dracu? Noi te facem să arăți mai bine!”, scrie cu cariocă în dreptul unei mese de unde ies diferiți monștri și scheleți, pictați meticulos de cîțiva voluntari ai fetivalului. Pentru cei care nu au vrut o nouă înfățișare, au putut juca în pauză Beer Pong pentru stickere cu trupe, și-au putut face codițe cu ață sau și-au tatuat mîinile cu henna.
Cei care au venit cu un buget mai mare, au putut să cumpere de la standul cu suveniruri de la albume și pînă la tricouri personalizate cu membrii trupelor sau cu versurile melodiilor preferate care să le amintească de festival. Cînd ușile se deschid, toți se îngrămădesc să ajungă cît mai aproape de scenă. Fie că primesc pene de chitară, inimioare, partituri sau bețe de tobe, fanii vor să pună mîna pe cîte ceva, dar vor să fie aproape de scenă și pentru a da noroc cu favoriții lor. La rîndul lor, îi răsplătesc aruncîndu-le pe scenă cîte o eșarfă sau un tricou.
Secretele Olgăi
De după un paravan alb se zărește umbra unei siluete care dansează lasciv pe piesa băieților de la „Hteththemeth”. „Olga nu-i nici urîtă, nici frumoasă/ Afurisită creatură/ Și fiind foarte jucăușă/ Ține secrete după ușă”, ne-o descrie vocalistul pe fata din umbră. Purtînd măști albe care le acoperă întreg chipul, băieții pun în scenă un adevărat spectacol de teatru și muzică. În funcție de melodia pe care o cîntă aceștia aduc în scenă diferite personaje și schimbă nu mai puțin de șapte costume, interpretînd cîte un rol pentru fiecare melodie.
Solistul de la „Equilibrium”, o trupă venită din Germania, profită de atmosfera deja încălzită, iar la cererea lui cei din față se prind într-un poggo unde se lasă cu trînte și doze de bere pline lansate prin aer, udîndu-i pe cei din jur. Ultima seară a festivalului este dedicată în întregime în amintirea „fraților” care și-au pierdut viața acum un an într-unul dintre cele mai tragice evenimente care au avut loc vreodată. Toate trupele au interpretat un cîntec în memoria „îngerilor care au căzut în Colectiv și a celor care încă mai suferă în spitale”, după cum a spus unul dintre organizatori.
Adaugă un comentariu