Ecoul din Baia Turcească s-a împotrivit rock-ului alternativ
Șoc-șoc-groază! 7 aprilie 2014 Niciun comentariu la Ecoul din Baia Turcească s-a împotrivit rock-ului alternativ 56Baia Turcească a devenit în noaptea de 4 aprilie, începînd cu ora 22.00, o casă pentru rock-ul melodic și alternativ al trupelor Nava Mamă și Pinholes. Înainte însă de ajunge la spectacol, am fost nevoiți să trecem pe lîngă niște lumînări pe jumătate stinse și să ascultăm niște vuiete ciudate care au bîntuit cotloanele clădirii. Chiar și așa, publicul s-a bucurat de fiecare piesă mai energică a celor de la Pinholes sau melodie rock psihedelică de la Nava Mamă.
Primii pași pe sub arcadele de piatră sînt într-o beznă groasă, din cauza căreia mă și-mpiedic de cîteva ori, dar organizatorii au prevăzut acest lucru, iar pentru cei fără privire de pisică au pus ghizi, niște lumînări, pînă în interior. Ghizii nu par să mai prindă ziua de mîine, la cît de multă ceară se topește în jurul lor. Lumînările aprinse în găurile din peretele clădirii par special puse să te pregătească pentru atmosfera dinăuntru, care la prima vedere seamănă cu un platou de filmare al unei pelicule gotice, cu vrăjitoare și pisici negre. Spațiul este larg, cu inscripții religioase pe plafon, iar oamenii abia se disting în lumina difuză.
Pînă și sunetul pare a fi de natură mistică deoarece lovește cotloanele clădirii de parcă ar prinde viață. Trupa Nava Mamă încă își repetă actul de deschidere al concertului, iar membrii ei, Alexandru, Eugen, Iulian și Răzvan, se opresc la fiecare mică greșeală ca s-o corecteze. Scena pe care acum bat la tobe a fost cîndva „fîntîna băii de unde curgea apa. Înainte, în locul acesta se adunau baștani de peste tot și se întindeau pe băncile acelea ca peștii la uscat. Acum, e cel mai fain loc pentru concerte și piese de teatru”, după cum îi povestește un băiat bărbos unei fete care îl însoțește. Fata e din Cluj, locul unde s-a născut și trupa Nava Mamă anul trecut, iar de atunci tot îi urmează în concerte ca să le țină pumnii în „toate melodiile lor, că-s așa de faine, mai ceva decît cele de la Urma sau cele de la Robin.”
Concertul începe de-ndată ce podeaua tremură sub bătăile puternice ale tobei și bîzîitul corzilor de chitară, iar băieții ne urează un „bun venit” scurt, fără alte introduceri și fără prea multe cuvinte în plus, pe care le păstrează pentru versuri.
Din afara spațiului
O voce groasă, dar pe un tempo încet ne spune că ceva sau cineva „te hrănește, te învîrte, te ajută”, dar este cam dificil să-ți dai seama ce anume vrea să zică. Și nu din cauza versurilor sau a faptului că melodia ar fi într-o altă limbă, ci din cauză că Baia Turcească are săli mari și un plafon înalt, de care sunetul pare să se reflecte în toate direcțiile. Ecoul creat nu ne lăsa să înțelegem niciun vers din cele rostite. Din primele două cîntece am priceput numai cîteva fragmente vagi despre pămînt, șoapte și lapte. Nici instrumentele nu scapă de ecou și tobele sună de parcă un fierar ar bate cu ciocanul în nicovală, iar corzile chitărilor parcă ar fi făcute din sîrme cu clopoței. Chiar și din privirile mirate ale cîntăreților se subînțelege că sunetele nu fac parte din spectacol.
La ora 23.00 se ia o pauză de cîteva minute, timp în care doi sunetiști se ceartă din cauza confuziei apărute. Unul crede că pur și simplu boxele ar trebui mutate în alt loc, în timp ce celălalt propune ca volumul să fie dat mai încet. Pînă la urmă ajung la un compromis, mută boxele din loc și la ultimele piese, băieții le repetă fetelor versurile.
După ce trupa Nava Mamă se-ntoarce grăbită în culise, în locul ei aterizează următoarea trupă din orarul concertului, Pinholes. Un bărbos, care prima dată credem că e puțin răgușit, urlă din rănunchii plămînilor „Ce mai faceți Iași?”, încercînd să imite și să ducă mai departe tradiția vedetelor rock. Despre Pinholes s-a spus în diferite interviuri că-s „băieți supărați pe sistem, pe oamenii răi, pe politicieni. Sînt introvertiți, timizi, dar cînd pun mîna pe instrumente, sună bine”, după cum au menționat fanii pe niște site-uri specializate.
Potrivit lor, Pinholes sună bine mai ales live, iar din piesele „Camera” și „Poza” nici nu-ți dai seama că ar fi introvertiți, după cum se zbenguie pe scenă și încearcă să apară în fiecare cadru fotografiat cu smartphone-uri de fetele din primele rînduri. „Zîmbim pentru voi, că ne iubiți și vă iubim și noi.”
Adaugă un comentariu