O noapte mai lungă și-un dans de lumini

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la O noapte mai lungă și-un dans de lumini 7

„Veniți mai aproape, în seara asta aveți voie să călcați iarba”, spune George Vintilă, moderatorul celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de „Video Mapping”. Publicul l-ar fi ascultat, doar că nu prea aveau cum să își facă loc printre cei din mulțime. Asta pentru că sîmbătă seara, de la ora 18.00, concertul trupei Șuie Paparude din Parcul Palas a deschis setul de proiecții video care urmau să coloreze Palatul Culturii, fiind un fel de ritual pentru „Desenează cu lumină”, după cum spune și motto-ul evenimentului.

Nici bine nu au început prima melodie, că deja au spus celor din public că nu vor să audă liniște nici „de la stînga la dreapta, din față sau din spate”. Ascul­tă­toare, o fetiță care purta o beretă cu luminițe, a început să țipe fără încetare. „Să exorcizăm spiritele rele din Palatul Culturii”, se aude de pe scenă, iar niște culori neon de verde și albastru se proiectează pînă la clă­di­re. Atunci cînd au început să cînte „A fost odată ca ni­ciodată”, toată lumea a ridicat mîinile în sus, gest pe care l-au urmat și ceilalți. Amorțiți de frig, niște tineri și-au aprins cîte o țigară făcîndu-te să crezi că i-au prins un fel de melancolie după perioada adolescenței. „Ți-aduci aminte cum eram împreună /de nopți pierdute cu lună plină/ țigări aprinse și sticle golite/de trupuri calde și adormite”. Printre mulțimea amorțită de frigul de octombrie, s-au plimbat doi roboți pe care tot pîlpîiau diferite culori neon, iar ecoul melodiilor parcă era mai amplificat. Aceștia erau „light­walkers” după cum se aude în microfon, fă­cîndu-te să crezi că au venit special pentru a pregăti terenul proiecțiilor video.

Cele șase proiecții au fost așteptate de toți cei care au înfruntat frigul pentru cîteva ore, cei mai încîntați fiind copiii de pe umerii părinților. În special, sunete de uimire au putut fi auzite atunci cînd culorile dan­sau pe ritmurile muzicii care se auzea din boxele amplasate peste tot. Dacă prima proiecție care a luminat Palatul Culturii era parcă desprinsă din basme, fiind prezenți dragoni și alte personaje mitice, următoarele proiecții au fost asemenea unor explozii de lumină și culoare, una dintre ele reprezentînd dansul mai multor fluturi, pe care copiii încercau să-i prindă în palme de fiecare dată cînd își întindeau aripile. Deși imediat după finalizarea proiecțiilor parcul de la Palas s-a golit repede, din cauza temperaturii scăzute de afară, luminile și culorile care au animat Palatul au fost închise în ochii lor care le-au privit, luîndu-le acasă pînă la ur­mătoarea competiție.

de Antonela TĂNĂSELEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top