Pe 17 mai, Palatul a cîntat pe 24 de voci
Șoc-șoc-groază! 20 mai 2013 Niciun comentariu la Pe 17 mai, Palatul a cîntat pe 24 de voci 4Vineri seară, ieșenii s-au mutat în centrul orașului. Și-au luat în valiză cîntecele învățate pe de rost de la Radio ZU și au reușit să transforme Piața Palatului într-o discotecă în aer liber. Și pentru că distracția presupune cîntec și dans, am țopăit timp de șapte ore pînă ne-a durut spatele, am cîntat cu ochii la plasmele de lîngă scenă versurile care erau proiectate deasupra acesteia și am aplaudat cu mîinile în aer după toți cei 24 de artiști. Ca sa ne ia cu ei în pozele făcute cu telefonul.
„Să nu uităm că este voia lui Dumnezeu ca Forza ZU să se țină aici, în Piața Palatului, înconjurați de atîtea biserici”, spune Buzdugan pe un ton serios, însă este acoperit de zumzetul din aer care seamănă cu sute de mii de radio-uri date la maxim. Zgomotul care țîșnește din boxe ne face să ne simțim picioarele nesigure, iar ca să nu avem probleme de echilibru, ne proptim mai bine în pămînt și dansăm timid – „I love rock and roll”. Așteptăm să vedem cîntăreții pe care îi auzim zi de zi la radio și ne dregem vocile ca să cîntăm versurile care ni se plimbă în fața ochilor. Oriunde te-ai opri, locul îți ajunge doar cît să încapi, fără să te poți mișca, așa că exersăm cum vom dansa doar dînd din genunchi. „Hai, mergem de mînă ca să nu ne pierdem”, e îndemnul grupului, însă legătura e ruptă de stropi de bere aruncați în toate direcțiile de un bărbat deja cuprins de „Forza ZU”.
Ni se propune să căutăm din ochi un camion dispărut, sperînd ca din el să coboare artiștii anunțați pe afișele din oraș. Daniel Buzdugan și Mihai Morar ne atenționează că automobilul are o „încărcătură prețioasă și trebuie să prindem hoții”, pentru că trebuie să simțim gustul înainte de a începe concertul. „Hai serios, asta era?”, țipă un grup din spate a dezamăgire după ce află că încărcătura era de fapt un nou sortiment de înghețată. „Iași, vă iubiiiim. Rezistă cineva pînă dimineață?”, țipă Mihai de la HI-Q în timp ce intră pe scenă alături de ceilalți doi colegi care ne zîmbesc larg de pe panourile cu imagini. „Da, frate, acuma toți ne iubesc, îți dai seama”, spune o fată mărunțică prietenei sale din spate care o ține de mijloc și o poartă în ritmul melodiei „Bună dimineața, te iubesc.”
Poate că de atîta iubire vocile lor nu sună la fel ca la radio, ceea ce dezamăgește fanii. „Am trăit toată copilăria mea în minciună”, este concluzia la care a ajuns Ana la finalul melodiilor celor de la Hi-Q. Pe un ton languros, Buzdugan și Morar o prezintă pe „pisi pernuțe moi” și ne lasă pe noi să îi strigăm numele. Bănuim că este vorba de Corina care după ce sacadează refrenul primei melodii cîntînd „A,a,a,a ta/ A,a,a,a ta” își aruncă teatral în aer jacheta de parcă ar fi „buchetul miresei”.
Băieții șuieră și aplaudă, însă cei mai mulți nu-și dezlipesc ochii de pe panoul pe care se arată picioarele fiecărei cîntărețe.
„Astăzi nimeni nu stă jos/ Hai să facem toți frumos/ Viitorul luminos/ O,o,o,o”, cîntă în cor artiștii, aruncînd de pe scenă baloane albe, imense, pe care scrie Forza ZU și cu care ne jucăm fiecare preț de cîteva secunde. „Sună cam comunist versurile astea cu viitorul luminos, dar melodia e antrenantă”, discută doi băieți în timp ce pasează mai departe unul dintre baloane. Nu e trecut de miezul nopții și nici de jumătatea concertului, însă vocile deja le simțim mai răgușite. Dar ne revenim atunci cînd Andreea Bănică ne cîntă despre un bărbat „sexy, sexy” care toată noaptea se gîndește la femei. Băieții șuieră și aplaudă, însă cei mai mulți nu-și dezlipesc ochii de pe panoul pe care se arată de jos în sus picioarele fiecărei cîntărețe. „Parcă e perdeaua lu’ bunica îmbrăcămintea ei și nici picioare frumoase nu are”, zice un băiat în timp ce Lora își cîntă tristețea pe care vrea să o împartă cu toate fetele singure. Altul însă se ridică pe vîrfuri și spune tranșant „Asta a venit îmbrăcată ca să facă sex”.
Răsună Bucovina
Deși ciorchinii de oameni sînt din ce în ce mai numeroși, ne apropiem de scenă și avem destul spațiu cît să sărim sau să dansăm lejer. „Vreau să intre pe scenă un artist care nu a cîntat niciodată, nici un vers în altă limbă decît cea română. Este din Sălăjan, din București”, spune Morar în timp din spate apare Puya cu o glugă roșie pe cap și face un semn să înceapă melodia. Recunoaștem că este „Undeva în Balcani” și rîdem în hohote, pentru că primele versuri sînt chiar în engleză. „Is this, is this the life/ Do you wanna carry on”.
A trecut sezonul, dar încă mai cîntăm alături de Cabron „Iarna sînt pe val”. Asta pînă hotărîm că mai bine ar merge acum „Vara nu dorm” a lui Connect-R. Rămînem în același ritm și lălăim împreună cu Grasu XXL versurile melodiei „LaLa Song”, pe care o interpretează plictisit din spatele ochelarilor de soare. Cîntăm „La mulți ani” celui „mai în vîrstă dintre artiștii prezenți și cu cel mai scurt concert din viața lui”, în timp ce pe scenă se întinde întreaga orchestră a lui Horia Brenciu. „Iași, în seara asta vreau să vă arăt că mă mișc mai bine decît Alex Velea”, spune acesta rîzînd și transformîndu-se în Freddie Mercury pe melodia „I want to break free”.
Ni se spune scurt să ne pregătim să ne facem pielea de găină, iar țipetele cresc în intensitate așteptînd ca Andra să iasă dintre dansatori. Pe scenă apare și un bărbat cu acordeon, iar soția lui Măruță ne face o surpriză și fredonează „Cîntă cucu bată-l vina, de răsuna Bucovina”, învățată în culise. „O doamnă adevărată, ce mai”, e concluzia unui grup din spate, care își aruncă mîinile în aer cînd pe scenă apar membrii trupei Voltaj. Tinerii se agită și se aruncă reciproc în sus, arătînd cum e „la 20 de ani, fără griji și fără bani.” N-am reușit să învățăm cum să rămînem mereu tineri, însă dacă Călin Goia a reușit să arate la fel de bine la 37 de ani precum acum 15 ani cînd a intrat în trupă, o să cîntăm și noi mai des.
Adaugă un comentariu