Pe ulița baladelor lui Ștefan Hrușcă
Șoc-șoc-groază! 13 martie 2018 Niciun comentariu la Pe ulița baladelor lui Ștefan Hrușcă 19Îmbrăcat într-o cămașă albă, pe deasupra căreia a așezat o vestă neagră, Ștefan Hrușcă și-a făcut apariția zîmbind, sîmbătă seară, 10 martie, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Iași, fredonînd „Ningea cu flori de iasomii și încă mai eram copii”. Publicul i-a urat bun venit cu bătăi ritmice din palme, care s-au rărit treptat pînă artistul a ajuns la primul refren al piesei, în sală răsunînd doar vocea sa puternică. Puțin reținut, Ștefan Hrușcă nu le-a vorbit spectatorilor timp de două melodii, ci a ales să le prezinte un „repertoriu de primăvară”, după cum chiar folkistul și-a intitulat playlistul pe care l-a prezentat ieșenilor. Acest lucru nu a întristat pe nimeni, ba chiar i-a făcut pe cei din sală să-și scoată telefoanele din genți și să-l filmeze pe folkist, pentru a fi siguri că vor rămîne măcar cu o amintire și după terminarea concertului.
Ștefan Hrușcă a pornit pe 2 martie în turneul „Fostele iubiri”, alături de Radu Rotaru, pianistul trupei, și de Alex și Marius Florescu, responsabili de percuție, în încercarea de a-și învăța fanii cu un nou stil de muzică, reinterpretîndu-și propriile melodii. „«Vara promisă» era mai mult folk, dar colegii mei au făcut-o să sune mai jazzistic”, le-a mărturisit artistul spectatorilor, care au așteptat cuminți pe scaunele lor finalul spectacolului, refuzînd chiar și invitația la dans a artistului. În primul rînd, un grup de cinci doamne își flutură mîinile timid prin aer, în timp ce se leagănă de la stînga la dreapta în sincron, însă entuziasmul lor se termină odată cu versurile „Pe uliți de rouă în zori,/ desculți s-alergăm și ușori,/ garoafe de foc, să-ți poarte noroc/ iubito la nunta de flori”. Mîinile lor se pierd printre scaunele grena după cîteva zeci de secunde, iar doamnele se mai privesc în ochi din cînd în cînd, fredonînd doar pentru ele.
Pe toată durata concertului, Ștefan Hrușcă a umplut pauzele dintre melodii cu povestiri despre cariera sa muzicală, amintindu-l aproape de fiecare dată pe Adrian Păunescu, care l-a ajutat să se lanseze. În partea stîngă a sălii, o fetiță de doar cîțiva ani a reușit să întrerupă monologul artistului, care nu s-a supărat că cineva a reușit să-i acopere vocea, ci s-a arătat bucuros că în public erau și cîțiva copii veniți cu bunicii lor, care au mai echilibrat media de vîrstă. Cu toate că a venit primăvara, folkistul nu și-a uitat piesele care l-au făcut cunoscut și a cîntat mai spre finalul concertului „Un gînd de iarnă”, motivînd că el cînd s-a întors în România încă mai era zăpadă. În mijlocul sălii, un grup de bătrînei îmbrăcați cochet încep, pentru prima dată de cînd s-au stins luminile în sală, să cînte refrenul, iar artistul întinde microfonul către ei și-i lasă să devină parte din spectacol. Concertul a fost un soi de omagiu adus lui Adrian Păunescu pe care publicul l-a urmărit liniștit, mulțumindu-i artistului doar cu ropote de aplauze, fiind parcă puțin confuz că folkistului i-au lipsit colindele din repertoriu.
Adaugă un comentariu