Petrecerea instrumentelor indie
Șoc-șoc-groază! 19 ianuarie 2014 Niciun comentariu la Petrecerea instrumentelor indie 9Sîmbăta trecută, odată cu lăsarea întunericului, în ArtHouse Central s-au auzit ritmuri mai rare pentru o trupă românească – indie rock. The Amsterdams ne-au gîdilat urechile cu sunetul londonez pe care ni l-au promis încă de la început, lansînd la Iași ultimului lor album, „Winds Apart”.
Încă de la început nu pierdem foarte mult timp cu introducerile, căci cei patru băieți încearcă să ne sperie spunîndu-ne în „Petrolize All Mice” că avem un șoricel în casă care aleargă de nebun pe pereți. Deși singurele lumini din local sînt lumînările de la fiecare masă atent așezate în pahare de sticlă, nu ne înspăîmîntăm ci chiar ne amuzăm cînd toboșarul încearcă să danseze cu ajutorul umerilor.
Schimbînd ritmul cu o piesă mai tristă, solistul își împreunează palmele, lasă capul în jos și lent, parcă ne șoptește o poveste de dragoste. Cea mai afectată pare o fată din spate, care pare că se deconectează deodată de la concert, fața fiindu-i acoperită cu lumina palidă a smartphone-ului. Își revine imediat însă cînd unul dintre instrumentiști piscă incisiv toba și zîmbește către public.
Surprize Surprize reloaded
Toate melodiile celor de la The Amsterdams sînt în engleză, însă datorită carismei asemănătore celor de la Arcade Fire, semnificațiile sînt ușor de priceput. De asemenea, pe lîngă instrumentele convenționale, aceștia au adus și cîteva mai neobișnuite, cum ar fi o drîmbă sau o maracas, care a răspîndit atmosfera unei sieste mexicane. Iar la un moment dat, unul dintre băieți scoate un fel de tastatură cu clape, din care iese un fluier, anunțîndu-ne că „Maybe you’re just crazy and I’m not” (n.r.: poate că ești doar nebun iar eu nu sînt). După ce-și schimbă de vreo cîteva ori locurile între ei la instrumente, unul dintre chitariști îl dă de gol pe Andrei. „El are cîteva emoții în plus pentru că este din Iași”. În același ton, acesta glumește spunînd în timp ce imită muzica de la Surprize Surprize „Andrei, în seara asta fratele tău e aici. Emoții în plus!”.
Cum nu mai aveau loc să care și alte instrumente, băieții spun că au nevoie de unul în plus, și că au nevoie de ajutorul nostru să batem din palme. După ce învățăm ritmul pe de rost, solistul apucă zdravăn microfonul și sare de pe scenă în fața noastră. Și pentru că am făcut o treabă atît de bună pe post de instrument, la următoare melodie Andrei scoate de nicăieri un megafon și se plimbă printre mese cîntînd. Revenind înapoi pe scenă, cei patru își mai schimbă o dată locurile între ei în timp ce pe pînza vișinie din spatele lor este proiectat un videoclip.
Din păcate, băieții ne anunță că trebuie să plece, dar revin imediat înapoi la bis-ul salvat de către fluierăturile aprigi ale unui barman. Doar că acum, trupa are cinci membri, locul lui Andrei fiind împrumutat chiar de fratele acestuia. După ce cîntă o melodie împreună, cei doi pe care abia daca-i poți distinge se îmbrățișează, o fată din public spunînd emoționată că „nicăieri nu-i ca acasă”.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu