“Piesa noastra se adreseaza unui public mai avizat”

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la “Piesa noastra se adreseaza unui public mai avizat” 1

Soundcheck este prima si singura trupa din Moldova care a reusit sa ajunga la selectia nationala pentru alegerea reprezentantului Romaniei la concursul international de cintece Eurovision. In 2008, cei cinci studenti la conservator, impreuna cu solista, care invata la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi au mai cistigat cu piesa “You are my love” patru premii la Festivalul “Gaudeamus” din Brasov si alte trei premii la concursul “Music Star”. Cu ajutorul publicului iesean, tinerii spera sa ajunga la finala internationala de la Moscova.

OPINIA VECHE: Spune-mi de ce aveti nevoie din partea iesenilor.

CATALIN HUTANU: In primul rind avem nevoie de voturile lor, in semifinala de pe 29 ianuarie. Iar apoi, in finala, ceea ce cred ca se va intimpla, deoarece avem sustinere din toate colturile. Cei cu ne-am intilnit au spus ca ne vor sustine. Asta ar fi cel mai important. De asemenea, am avea nevoie de sustinere financiara. Toti concurentii au in spate o casa de productie, noi probabil sintem singurii fara asa ceva. Am inceput prin a inregistra piesa intr-o sufragerie, deci fara nici o baza materiala. De la zero am pornit. Noi umblam sa ne promovam acum, in timp ce pentru ceilalti umbla deja cineva. Ei doar studiaza piesele si miscarea scenica. In rest, la ei se ocupa cineva de recuzita, de miscare scenica, de costume, promovare pe toate canalele media, la TV, la radio. Va dati seama, casele de productie asta fac, produc vedete si sint citeva vedete si la Eurovision-ul de anul acesta. Unii spun ca sint prea putine vedete, astea sint prostii. Aici sa cistige cine este cel mai bun.

“Cui nu-i place jazz-ul?”

O.V.: Cum ati ajuns la stilul muzical pe care il abordati acum?

C.H.: Solo-ul de la inceputul melodiei duce putin inspre jazz. Noi activam de citiva ani in Clubul “Richard Oschanitzky” al lui Romeo Cosma din cadrul Casei de Cultura a Studentilor si frecventam festivaluri de jazz. Deci la inceput stilul nostru a fost de jazz si ne-am hotarit sa intram si noi pe partea asta comerciala pentru ca jazz-ul nu este prea digerat in Romania. Am facut piesa asta, cu noroc a ajuns acolo, de fapt nu doar norocul, va dati seama ca a fost un juriu destul de competent si au fost foarte multe vedete sub noi. Tabelul cu punctajul oficial al celor 209 piese trimise nu a fost facut public de catre televiziuni, doar cel cu punctajul Euro 24, probabil din motive usor de banuit. In concerte mai mult cintam cover-uri, dar stilul nostru este undeva intre R&B, soul, funk. O combinatie intre ele.

O.V.: Mai cintati jazz?

C.H.: Intre noi, da, pentru ca ne place. Dar ce vom cinta in continuare va fi aceasta combinatie de genuri, mai comerciale. Noi vom continua pe aceste genuri cu influente de jazz, dar nu prea mult pentru ca spun din nou, nu este digerabil.

O.V.: Daca ar fi fost mai usor de digerat, ati fi preferat jazz-ul?

C.H.: Da, cui nu-i place jazzul? In muzica jazzul este cel mai complex gen si toti tind inspre complex. Si piesa noastra este foare complexa, as zice ca este cea mai complexa in ceea ce priveste armonia, aranjamentul orchestral.

“Aproape toate celelalte melodii sint dance”

O.V.: Pe YouTube s-au postat si celelalte piese nominalizate. Daca le-ati ascultat deja, ce sanse de cistig credeti ca ati avea?

C.H.: Cum am spus, piesa noastra se adreseaza unui public mai mai avizat, mai intelectual. Aproape toate celelalte piese sint dance, doua dintre acestea fiind inspre rock. La Eurovision nu este vorba numai despre ceea ce cinti, este vorba de imagine. Adica jumatate e imaginea, poate mai mult de jumatate, iar jumatate ceea ce interpretezi. Imaginea nu e numai ceea ce va aparea pe scena, ci si ceea ce se va spune in presa, toata promovarea. Conteaza cum dai un interviu, cum apari la TV.

O.V. Aveti de gind sa scoateti si un album?

C.H. Imediat cum terminam cu Eurovisionul vom incepe sa lucram la un album. Vrem sa avem succes, sa facem ceva si pentru festivalurile mai mari, Cerbul de aur sau Mamaia. Dar, oricum, trebuie sa trecem la lucru sa scoate un album. Ne ajuta mult si ca ne intelegem foarte bine, este cel mai frumos lucru ca lucram impreuna.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top