Studenții au gustat la Iași o tocăniță de proiecții

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Studenții au gustat la Iași o tocăniță de proiecții 2

Timp de trei zile, festivalul studențesc de film aflat la a cincea ediție, FilmStud, s-a întors la Iași. Producții publicitare, pelicule decernate la alte competiții, dar și scurtmetraje care au văzut pentru prima dată lumina proiectorului au fost prezentate pe scena sălii Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților și pe cea a Teatrului Fix. La final, doar trei filme au primit și premii, dar toate au fost recompensate cu aplauzele publicului.

Pîntecul Casei de Cultură a Stu­denților devine neîncăpătore odată cu debutul celei de a cin­cea ediții a FilmStud. Pe holuri deja se vorbește de marele premiu de la com­petiția de scurtmetraje, deși pro­iec­țiile încă nu au început. Unul dintre participanți, un băiat cu părul lung și creț, prezintă prietenilor, cu emfază și cu o mînă în dreptul inimii, un „mulțumesc părinților și iubitei pentru această distincție și ne vedem la Cannes”. Două fete mărunțele rîd și se înghiontesc la intrare. Ele sînt în­sărcinate să verifice invitațiile celor care așteaptă nerăbdători să se strige „acțiune” pentru reclamele care ur­mau să fie rulate în această seară.

Mă grăbesc să-mi găsesc un loc îna­inte ca fluxul de oameni să le o­cu­pe pe toate și, pînă să apuc să mă așez pe unul din scaunele acoperite cu ma­terial vișiniu, se și dă startul primei seri a festivalului, cea a spoturilor pu­bli­citare, un fel de „Noapte a devoratorilor de publicitate în mi­ni­atu­ră”, cum a numit-o moderatorul și unul din­tre organizatorii evenimentului, Daniel Moisii. De cum se lasă în­tu­nericul în sală, produse și articole din România și de peste hotare încep să reverse din ecran. Hohote de rîs se aud aproape de la fiecare proiecție, dar clipul care a stîrrnit cele mai multe aplauze a fost unul românesc, cel care promovează un tip de ulei de motor, Efix.

Protagoniștii proiecției sînt Că­tă­lin Bordea și Micuțu’, doi dintre cei mai cunoscuți actori de stand up come­dy de la noi. Aceasta surprinde o discuție între proprietarul unui a­te­lier auto (Micuțu’) și proprietarul unei mașini „cu trandafir la schimbător”, neîncrezător că injectoarele erau cu­rate. Pentru a-i demonstra șoferului sceptic că au dreptate, meșterii încep „să cînte” la instrumente im­pro­vizate din piesele mașinii.

Oameni, roboți sau ani­măluțe, toți creionați de mîna artiș­tilor internaționali au dan­sat, stîrnind zîmbete sau înlăcrimînd ochii celor prezenți.

De la festival nu au lipsit nici re­clamele la produse mai cunoscute cum ar fi Coca-Cola. Pentru băutura acidulată cîțiva ursuleți polari au patinat pe gheață într-o luptă pentru a păstra trofeul alb-roș. Deși reclamele n-au lăsat publicul indiferent, doar ju­mă­tate dintre cei care au umplut sala au rezistat pînă la final.

A doua zi, proiecțiile s-au mutat pe Cuza Vodă, la Teatrul Fix, unde au rulat filme animate realizate de studiouri celebre ca Disney sau Pixar. Sala s-a umplut, puține locuri ră­mî­nînd neocupate, iar dacă în primele cinci minute spectatorii au tremurat de frig, în scurt timp gecile și hainele au început să îm­po­dobească spătarele scaunelor. Oameni, roboți sau ani­măluțe, toți creionați de mîna artiș­tilor internaționali au dan­sat, stîrnind zîmbete sau înlăcrimînd ochii celor prezenți.

Premiere pentru „copii tinerilor regizori”

FilmStud s-a întors la Casa de Cul­tură a Studenților pentru ultima reprezentație a ediției, cînd au ru­lat și au fost judecate și premiate pro­iecțiile realizate de elevi și studen­ți. Înainte de startul scurtmetrajelor însă, participanții la concurs și sus­ți­nă­torii lor și-au astîmpărat ne­răb­da­rea cu o țigară pe balconul clădirii.

Ajunși în sală  ne întîmpină spotul de promovare a festivalului, un scurt­metraj realizat de organizatorii Film­Stud, care a fost cel care a început șirul de proiecții. Au urmat cele pa­tru filme de animație participante la competiție, iar apoi „copiii tinerilor regizori”. Așa a numit Răzvan, unul dintre concurenți, producțiile pre­zentate pe ecranul sălii Gaudeamus.

Tensiunea din rîndul participan­ților a crescut și mai mult după ce s-au aprins din nou luminile, iar, după ce au fost invitați pe scenă membrii juriului, s-a ținut un moment de re­cu­legere pentru Șerban Ionescu, actorul care a mu­rit în ziua începerii festiva­lu­lui. Vine însă și timpul înmînării di­plo­me­lor, si ca într-o strigare de catalog se pre­zintă pe rînd să-și ridice do­vada par­ti­cipării la competiția de film. Primul loc al podiumului a fost ocupat de Dave! cu filmul „Dave! și mîna lui dreaptă”, o peliculă despre propria per­soană, lăudată de toți membrii juriului, iar pe a doua treaptă au urmat Mădălina și Răzvan, cu o producție despre dependența de tehnologie. La final veselia de pînă atunci a serii se stinge însă după ce Daniel Moisii a­nun­ță că „aceasta ar putea fi ultima ediție a festivalului din cauza lipsei de fonduri”, spulberînd iluziile tine­rilor care au găsit deja „ideea filmului cîștigător de anul care o să vină”.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top