Tinerii au cintat “Din batrini, din oameni buni”
Șoc-șoc-groază! 1 aprilie 2008 Niciun comentariu la Tinerii au cintat “Din batrini, din oameni buni” 27A III-a editie a Festivalului – concurs de interpretare vocala si instrumentala “Din batrini, din oameni buni” a avut loc vineri si simbata, 28 si 29 martie, in Sala Mare a Casei de Cultura a Studentilor. Concurentii au avut “putine emotii” si au fost acompaniati de Ansamblul folcloric “Doina Carpatilor”.
Sala nu a fost sufocata de lume ca la editiile precedente, in schimb s-au adunat cei mai inraiti fani ai muzicii populare. Oamenii nu s-au inghesuit pentru scaunele din fata, au lasat scena sa respire si concurentii sa scape de tracul firesc al aparitiei in public. S-a votat pe fluturase cel mai indragit concurent, pentru premiul de popularitate. Publicul i-ar fi votat pe toti cu punctajul cel mai mare, dar nu s-a putut. Participantii au primit aplauze si flori la sfirsitul reprezentatiilor si au fost calculati la notele muzicale de un juriu pe jumatate absent. Restul “erau pe drum”. Abia la finalul concursului au venit si emotiile. Iar jurizarea a tinut pina la ora doua noaptea. Festivalul a inceput fara nici un minut de intirziere, asta si pentru ca spectacolul a fost transmis in direct de Favorit TV. Prezentatoarea, Carmen Tarnoveanu, realizatoare de emisiuni la Radio Vox T, a dat cuvintul mai intii “responsabililor” acestui concurs, Adrian Caliman, directorul Casei de Cultura a Studentilor, Anghel Ficu, directorul Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor si Stefan Tomescu, directorul Radio Iasi. Prima cintare a apartinut ansamblului folcloric Doina Carpatilor, condus de dirijorul Marinica Botea. A explicat el asa, ca pentru public, ca preselectia pentru concurs a fost in luna septembrie a anului trecut, dar citeva probleme financiare i-au impiedicat sa organizeze festivalul mai devreme.
Cite-o doina si-o batuta
Douazeci de concurenti, sfiosi nevoie mare, dar cu drag de cintecul stramosesc au intrat in scena in ordinea alfabetica a judetelor din care au venit, apoi in ordinea alfabetica a numelor. Prima participanta a cintat o doina si inca o melodie si a iesit repede de pe scena, scapind de intrebarile prezentatoarei cu rochita roz. A doua a fost insa mai comunicativa. Georgiana Munteanu a venit din Galati sa participe la competitie. “Mi se pare un concurs educativ si foarte frumos. Este un exemplu pentru adolescenti”, a spus tuturor, batind des din genele aranjate. “Din batrini, din oameni buni” n-a impus limita de virsta. Cea mai tinara concurenta a fost din Iasi. Alexandra Botez are 13 ani, iar doina pe care a cintat-o vineri a invatat-o de la mama ei. Pe scena Salii Mari a urcat si Narcis Chiriac, un detinut care a participat anul acesta pentru judetul Iasi. Interpretarea instrumentala la trompeta i-a adus participantului aplauzele publicului si cele mai multe fotografii. Oana Epure a cintat despre treburile gospodaresti: “M-a pus mama sa fac bors/ Si friptura de cucos”, a dansat cu foc pe scena, a chiuit de i-a dat pe spate pe strainii care n-au vazut o batuta. Tot ea le-a stirnit si primele zimbete, de naivitate. Aplauzele au venit mai abitir de la citeva batrinele cu naframa prezente in sala pentru a-si sustine nepotii.
Pauza de publicitate
La gala n-au mai fost atitea emotii. Cum totul a fost transmis in direct si la Favorit TV si la Radio Iasi, au fost si pauze publicitare. Prilej pentru pomenirea sponsorilor si pentru orchestra sa-si traga sufletul. Concurentii, in sir pe rindurile din fata, se uitau unul la altul cind se anunta numele unui cistigator. Ida-Maria Moisii a luat locul trei la sectiunea vocal cu o doina din zona Falticeniului, iar Bianca Bulbuc a luat acelasi loc la instrumental. Narcis Chiriac, detinutul care provine dintr-o familie a carei toti membrii cinta, a obtinut locul doi la aceeasi sectiune. La sectiunea vocal, Danut Onoiu s-a clasat pe acelasi loc. Desi invata canto clasic, Florina Sinziana Iordache a primit coronita pentru o melodie din folclor. Cel mai bun a fost Mihai Cotos, un tinar rusninos din Suceava. Chiar daca nu e la liceu, a participat la multe concursuri de folclor. Inainte de a cinta, si-a acordat atent vioara dupa orchestra. Numarul mare de sustinatori i-au adus si premiul de popularitate.
Dupa premii, scena i-a apartinut lui Marinica Botea si ansambului folcloric Doina Carpatilor. Inainte de a cinta, “maestrul”, cum a fost numit de prezentatoare, n-a scapat prilejul de a mai bate un apropo catre autoritatile locale care n-au vrut sa finanteze evenimentul. Comparatia cu orcehestra “Lautarii” a lui Nicolae Botgros pe care a facut-o Elize Stan, presedinta juriului, i-au dat curaj sa duca mai departe ansamblul cu peste 2000 de spectacole in spate. Pe scena s-au tropotit: hora, geampara, polca, pentru toate gusturile. Si oamenii n-au facut economie la aplauze. Citiva batrinei din fata isi exprimau bucuria in interjectii: “bravo!” “asa!” “frumos!”. Claudia Martinica, Constantin Bahrin, Stefan Pintilie si altii au incheiat cele trei ore de muzica romaneasca plina de voiosie. “Vai si vai de viata asta” n-a avut rol decit de rima in cintecele oamenilor buni.
Ionela SAVESCU
Catalin BUCEVSCHI
Adaugă un comentariu