Actor cu pasaport diplomatic

Facultatea mea Niciun comentariu la Actor cu pasaport diplomatic 14

La Universitatea de Arte “George Enescu” cursurile nu tin  doar doua ore. Aici ceasul nu mai este in stare sa tina pasul cu artistii. Nu ai nevoie doar de foi, mape sau pixuri. “Ingredientul” principal de care ai nevoie este pasiunea.

Pe holuri voiosia este la ea acasa, studentii toti se cunosc intre ei, nu se ocolesc, nu se ghiontesc. Sint cu treaba.

Erna, Alina, Carmen, Dumitru, Cati, Ilona si Irina sint studenti in anul I la Facultatea de Teatru, specializarea “Arta actorului minuitor de papusi si marionete”. De toti sint zece. Imbracati in “uniforma de actor” sint gata sa insufle viata tuturor papusilor din sala. O parte dintre ei au terminat deja o alta facultate si au ales sa vina la Teatru. Erna a terminat Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. A vrut sa faca teatru, dar dupa ce a dat examenul de admitere a intrat la “Papusi si Marionete”. “Eu nu stiam ce se face aici, si ma gindeam ca eu nu ma pricep la asta. Dar dupa ce am pus mina pe papusi si am vazut ca ele capata viata, mi-am zis ca «Asta e ceea ce vreau sa fac!»”, povesteste Erna tinind o marioneta de gips in mina.

Alina a terminat si ea o facultate si acum e in anul al doilea de master. Ii este destul de greu sa-si imparta timpul, dar “atunci cind este nevoie, reusesti”. A cochetat de mai multa vreme cu teatrul, facind parte si din echipa Teatrului Ludic a Casei de Cultura a Studentilor.

“Papusa este o mica fiinta”, spun cei sapte studenti prezenti la cursul de “Arta actorului minuitor de papusi si marionete”. “Fantomitele” stau intr-un colt al salii cu firele agatate de un suport de lemn, asteptind sa fie luate la dans prin sala. “Fantomitele” sint niste marionete cu capul de gips si in loc de corp au o bucata de pinza alba, care devine insufletita atunci cind actorul papusar misca firele. “Ei le-au facut de la examenul din sesiunea trecuta”, spune doamna profesoara, conf. univ. dr. Anca Ciubotaru. Dumitru si Cati au si luat doua marionete exemplificind o poveste a “fantomitelor” care au ris, s-au iubit si au plins, adica au trait pentru citeva clipe.

Viata, intr-un fir de ata

Micile marionete de gips asteapta rasfrinte sa le fie puse “firele” la fiecare incheietura. “Trebuie facut cu atentie, pentru ca, dupa cum sint puse firele, asa poti minui marioneta. Sint foarte importante”, vorbesc studentii despre tema lor de “curs”, asistati de doamna profesoara.

“Uneori, cind nu ne ieseau miscarile, a trebuit sa ne punem noi insine in starile pe care trebuia sa le exprime marionetele, ca sa ne dam seama cum trebuie sa le miscam”, marturiseste Carmen.

Spre deosebire de colegii lor de la Actorie, papusarii au cu trei discipline de studiu in plus, iar pe linga asta, explica conf. univ. dr. Anca Ciubotaru, studentii de la aceasta sectie urmeaza doua directii: aceea de actor si aceea a deprinderii artei de minuire a papusilor si a marionetelor. “Actorul are pasaport, papusarul are pasaport diplomatic”, conchide profesoara.

In primul semestru de studiu, papusarii lucreaza cu bile din polistiren, apoi urmeaza “fantomitele”, pentru ca apoi sa se poata trece la alte marionete si papusi mai complicate.

Fiecare sala are camera video, DVD si CD player, iar sedintele, adica intilnirile, sint filmate si apoi analizate. “Se analizeaza partea nevazuta, pentru ca ei nu vad niciodata ce se vede din afara”, spune profesoara lor, considerind ca “sintem unul dintre cele mai moderne departamente de teatru din tara”. Fiecare papusa sau marioneta care i-a trecut prin mina unui actor papusar inseamna o viza pentru pasaportul diplomatic.

Oana Elena BALAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top