Arhitectii se cladesc in sase ani
Facultatea mea 19 martie 2008 Niciun comentariu la Arhitectii se cladesc in sase ani 93La Facultatea de Arhitectura sint artistii Universitatii Tehnice, studentii care invata tainele cladirilor si secretele confortului. Chiar daca nu au cele mai dotate laboratoare, studentii vin cu placere la cursuri. Unii spun ca sint multi care aleg aceasta profesie pentru ca “suna bine”, cei din anii mari contrazic acest lucru si cred ca ramin doar cei care au talent.
Aptitudinile, proba eliminatorie
La intrarea in corpul Facultatii de Arhitectura “G. M. Cantacuzino” te intimpina portarul. Pe panourile din holul de la parter sint postere cu schite, proiecte, viitoare imobile de locuit sau spatii comerciale. Holurile facultatii nu sint pline pîna la refuz ca în altele. Linga decanatul de Constructii se gaseste si cel de Arhitectura. Inauntru doar citeva anunturi despre burse si lucrarea de licenta. Prof. univ. dr. arh. Virgiliu Onofrei, decanul Facultatii de Arhitectura, este ocupat cu examenele pentru pre-diploma absolventilor din acest an care vor incepe saptamina aceasta.
La un etaj mai sus, conf. dr. arh. Mariana Fartatescu, prodecan al aceleiasi facultati, rupe din timpul sau pentru vorbind despre experienta profesionala si care este misiunea arhitectilor.
A intrat in prima serie a Sectiei de Arhitectura a Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” in anul 1970. “Ne manifestam ca niste oameni mai ciudati in mod sigur. Era dorinta de a-i elibera pe parinti de o povara si de a fi pe picioarele tale, o motivatie foarte serioasa, de a fi profesionist intr-un domeniu. Era ceva din tine”, isi aminteste prodecanul despre felul in care era la inceputuri, studentia la arhitectura. Acum, tinerii vin la aceasta facultate si pentru ca “suna bine”. “Dintotdeauna a fost asa, dar este o profesie care e privita cu o aura si este deosebita. Din pacate, unii studenti nu stiu acest lucru si nici ce e mai departe de “suna bine”. E o facultate grea si o profesie grea. Te pune sa alegi intre viata personala si profesie”, completeaza ea.
Profesie fara limite
Meseria de de arhitect are si farmecul creatiei. “Este minunat tot ce inseamna creatie. In momentul in care faci o casa si stii ca in casa aia locuiesc niste oameni ii faci mai fericiti intr-un spatiu gindit cum trebuie. Sint lucruri care se vad si dureaza”. Toate acestea se pot realiza daca tinarul are si cunostinte culturale. Cei care urmeaza cursurile Facultatii de Arhitectura au o deschidere larga catre arhitectura de interior, publicitate, grafica de carte, web design si lista poate continua pentru ca este o profesie fara limite” Este o profesie in care nu exista someri. Unii cistiga foarte mult, altii mai putin, dar oricum, someri nu exista”, adauga prodecanul Fartatescu. Tinerii care vor sa devina arhitecti trebuie sa aiba si talent. Nu e suficient sa stie foarte bine matematica sau alte materii. “La admitere se da o proba de aptitudini, desen tehnic si desen artistic. Inainte cind am dat eu, in ’70, se dadeau examenele la matematica, fizica si proba de aptitudini, fiecare fiind eliminatorie. Era foarte greu la admitere. Acum, probabil fizica n-as mai accepta-o, matematica insa, este necesara pentru ca structureaza altfel ordinea in gindire.” In cei sase ani de studiu, studentii fac practica diferita de la an la an.
Materialele, pe primul loc
Intii incep sa cunoasca materialele de constructii pe santier si sa-si dezvolte abilitatile la desen dupa care, in anul al doilea, fac practica de reveleu de monumente istorice, considerata de studenti cea mai interesanta. Urmeaza proiecte tehnice si de restaurari, iar in anul al VI-lea tinerii arhitecti lucreaza deja in institutii specializate si isi pregatesc lucrarea de diploma, proiectul de cea mai mare amploare.
Dupa ce isi termina studiile aici, absolventii aleg sa lucreze tot in apropiere sau in tara, putini sint cei care aleg strainatatea. “Au mai plecat, dar foarte putini. N-am auzit nici un absolvent de-al nostru care sa nu-si fi gasit de lucru in domeniu.” In opinia conf. univ. dr. arh. Mariana Fartatescu, Facultatea de Arhitectura din Bucuresti nu este unul dintre cei mai puternici concurenti. “Avem studenti chiar din Constanta, Galati, Buzau. Admiterea la noi, din ultimii ani e chiar mai dificila decit la Bucuresti. Chiar daca am avut-o ca model la inceput, ne-am trasat apoi liniile noastre. Acum colaboram cu celelalte facultati de arhitectura prin schimbul de experienta.”
Claudia TIBA
Adaugă un comentariu