Veterinarii se invata cu necuvintatoarele
Facultatea mea 13 martie 2008 Niciun comentariu la Veterinarii se invata cu necuvintatoarele 267Dupa sase ani de Medicina Veterinara, nu mai ai nevoie de rezidentiat ori alti ani de practica. Iesi cu diploma de medic veterinar in mina. In plus, distractia e garantata la facultatea din virful Copoului. Sint tot felul de animale, poti da restante tot timpul anului si chiar sa prinzi o bursa. Nu conteaza daca n-ai vazut o oaie in viata ta. In primii ani faci destule cursuri care se aseamana cu cele de la Universitatea de Medicina si Farmacie.
De la inginer la doctor
Cind intri in corpul principal al Universitatii Agronomice, te intimpina mirosul de var si de proaspat. Cind intri in corpul Facultatii de Medicina Veterinara, un miros crunt de formol iti inunda nasul. Vine de la multimea de borcane si recipiente de sticla in care sint expuse parti de animale, fetusi si chiar un cap de rechin. Daca treci de ele, dai de tot soiul de animale impaiate, numite “monstri” pentru ca au fie cinci picioare, doua capete ori trei ochi. Aici inca n-a ajuns renovarea.
“Eu cind am facut medicina veterinara la Institutul Agronomic, ca asa se numea pe atunci, nu era mare diferenta intre sectia noastra si cea de la medicina umana. Puteai, cu niste diferente, chiar sa te transferi de la una la alta”, spune prof. univ. dr. Octavian-Zaharie Oprean, decanul Facultatii de Medicina Veterinara (FMV). Acum, i se pare ca facultatea s-a axat mai mult pe cercetare si pe renovari. De acum urmeaza sa se preocupe de studenti.
Doctori de struti si de ulii
In cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, FMV este singura facultate care nu se potriveste profilului ingineresc al institutiei. “Omul tot un fel de animal este, nu? Noi de asta avem obiecte exact ca la medicina in primii ani: anatomie, obstetrica-ginecologie, semiologie si altele”. In plus, pe linga disciplinele fundamentale, s-au adaugat altele: stomatologie, oftalmologie, dermatologie. Numai ca toate sint aplicate pe animale. Iar studentii le invata pe toate.
Animalele din Agonomie sint de trei feluri, toate unite sub eticheta de “material didactic”: fie din cadrul FMV, fie de la biobaza (de la Facultatea de Zootehnie) fie de la clienti. Pentru practica studentilor, dar si pentru suplimentarea veniturilor, in cadrul FMV functioneaza o clinica pentru animale. Aici, diversi clienti (persoane fizice ori ferme) pot veni cu animale bolnave. In ultimii ani de facultate, studentii au un program obligatoriu de practica la clinica. “A venit odata cineva care a gasit un uliu cu o aripa rupta. L-am operat si i-am pus niste sirma. Bine operatia am facut-o noi, cadrele didactice, studentii doar au asistat”, spune conf. univ. dr. Vasile Vulpe. Alta data au primit un strut care a inghitit cositor. I-au facut o radiografie si-apoi l-au operat la stomac. In fiecare zi, la clinica ajung cam 20 de cazuri. Cistigurile cresc de la o luna la alta: in ianuarie clinica a avut incasari de 27 de miliarde de lei vechi iar in februarie de 46 de miliarde. “Vrem acum sa ne facem si publicitate. O sa luam o ambulanta pe care-o s-o plimbam prin tot orasul pentru ca oamenii sa stie de clinica noastra”, destainuie prof. univ. dr. Zaharie Oprean.
Unul din doi studenti n-a vazut o vaca
Facultatea are peste o mie de studenti care fac, exact ca la Medicina, sase ani. “E ciudat ca ei se tem de vaca in loc sa fie atasati de un animal. De asta se numeste facultate vocationala”, spune conf. univ. dr. Vasile Vulpe. Daca jumatate din ei vin la facultate fara sa fi vazut alte animale in afara de cele de companie, tot jumatate iau si bursa. Asta in afara de studentii care pleaca sa munceasca in Anglia. “Nu-s de acord cu acest mod de a-ti suplimenta veniturile. Ei sint obligati sa ramina acolo si dupa ce se termina vacanta. Ba, mai mult, vin cu tot felul de cereri la noi sa le programam altfel examenele pentru ca in sesiune incepe sezonul de cules”, e de parere decanul. Poate si pentru acestia, FMV a introdus posibilitatea ca studentii sa dea un examen de restanta chiar si de sase-sapte ori pe an. In primele zile ale fiecarei luni, fiecare profesor afiseaza examenele la care pot sa se inscrie studentii contra cost. Daca sint perseverenti, studentii se pot afla intr-o sesiune continua.
Catalin BUCEVSCHI
Adaugă un comentariu