James Arthur, imposibil de iubit

Fără categorie Niciun comentariu la James Arthur, imposibil de iubit 13
James Arthur, imposibil de iubit

La concertul organizat de Primăria Municipiului Iași pentru Ziua Națională a României au dat-o în bară și publicul și primăria și artiștii. Fie că pe scenă au urcat ieșenii Uddi și Mădălina Lefter sau britanicul James Arthur, sonorizarea a fost la fel de proastă. Sunetistul trebuia să fie dădăcit după fiecare melodie pentru că nu părea să știe ce urmează. S-a întîmplat să se și oprească totul la mijlocul unei piese de-a lui Uddi și pînă acesta nu a mers să vadă ce se întîmplă, nu s-a rezolvat problema. Iar publicul, critic și mereu nemulțumit, a venit doar să se uite, fără să aplaude, fără să reacționeze la îndemnurile artiștilor.

În față, cîteva fete țipă și cîntă „Im­possible”, iar pe scenă apare Ja­mes Arthur. S-a fixat în fața microfonului cu o chitară în mînă, iar a­lă­turi de el a urcat pe scenă încă un chi­tarist. Cînd a apărut artistul brita­nic în fața publicului ieșean parcă pro­ble­mele cu sunetul s-au rezolvat, asta și pentru că acesta a ales să folo­sea­scă negativul doar la o melodie. Vo­cea îi este susținută de cele do­uă chitare. Melodiile încep rînd pe rînd, dar niciuna nu este de pe al­bumul său. James a ales să cînte pie­sele pe care le-a pregătit pentru ga­le­le X Factor din Marea Britanie în a­nul 2012, toate în stilul său caracte­ris­tic. Fie că are chitara în mîini și in­terpretează energic „I’m sexy and I know it”, fie că se ține strîns de stativul microfonului fredonînd „Thin­king out loud”, James Arthur se lea­gănă de pe un picior pe celălalt în rit­mul muzicii.

În mijlocul concertului, un băr­bat se lasă tras de băiatul său în rîndurile din față. „A venit și rîndul nos­tru să vedem cîte ceva”, le spune asta celor care se uită încruntați pen­tru că acesta se bagă în față. Odată ajuns într-un loc convenabil își scoa­te telefonul din buzunar și începe să facă poze. Băiatul se loveşte de un zid de oameni care nu vor să ce­de­ze locul pentru nimic și nimeni. Spu­ne el că a vrut să-l vadă pe britanic de a­proape și nu a reușit nici măcar o se­cundă.

Înghețați de-a binelea

Oamenii sînt un pic mai energi­ci și mai receptivi la cererile lui James Ar­thur în comparație cu comportamentul pe care l-au avut față de cei­lalți artiști care au urcat pe scenă de 1 decembrie. La Trupa Memories, care cîntă cele mai antrenante me­lo­dii pe care le are Bruno Mars, pu­blicul se uită fără să schițeze niciun gest de apreciere. În schimb copiii, oa­menii în vîrstă și adolescenții, se mută și nu îi roagă pe ceilalți să se fe­rească pentru a putea să treacă. Membrii trupei Memories cîntă me­­lodii în limba arabă, dansează și în­cearcă să-i facă pe ieșeni să re­ac­ți­oneze cumva, însă solistul nu ob­ți­ne niciun rezultat. Nici ritmurile orientale nu îi dezgheață. „Înțeleg că este frig afară și ați înghețat”, jus­ti­fică comportamentul distant al pu­bli­cu­lui Amir, solistul trupei.

Luminile roșii, galbene și albastre se joacă în aer. Palatul Culturii este îm­brăcat de sărbătoare în steagul Ro­mâniei, dar românii veniți la con­­cert nu par să fie prea na­țio­na­liști. Cînd pe scenă urcă Uddi și Mă­dă­li­na Lefter și încep să cînte prima stro­fă din imnul țării cei din jurul meu în­cep să rîdă. Nu par că au de gînd să fredoneze și ei, iar poziția dreap­tă pe care ar trebui să o adopte nici nu încape în discuție.

Uddi povestește că acum a­pro­xi­mativ un an în urmă cînta pe Bulevardul Ștefan cel Mare tot felul de pie­se reggae. Mic de statură și slab a­cesta este singur pe scenă și în­cear­că să atragă atenția, să-i fa­că pe ie­șeni să cînte alături de el.

Cînd des­chid gura și fredonez „Aseară ți-am luat basma/ Și acum te văd fără ea”, vocea mea sună în gol, se au­de perfect, de parcă sînt singură în fața Palatului. Peste scurt timp și mu­zica se opreşte. „Nu vă pa­ni­ca­ți”, spune Uddi. „Mol­do­ve­nii nu se pa­ni­chează”, încearcă a­ces­ta să sal­ve­ze situația, însă su­netistul nu a reu­șit să rezolve pro­blema pînă nu a mers cîntărețul să vadă ce se întîmplă.

Nici la Mădălina Lefter nu a fost altfel. „Măcar are voce”, aud un glas de fată în spatele meu care se a­dre­sa prietenilor săi, o altă fată și un bă­iat. „Nu are nimic nici asta”, o con­vinge fă­ră argumente băiatul pu­nînd accentul pe „nu”. Rîd îm­pre­u­nă de miș­cările de dans executate de ar­tis­ta ieșeană alături de cei doi dan­sa­tori. Ea, spre deosebire de Uddi, nu la­să pauze între melodii. Cînd se ter­mină una, începe alta, fără ca mă­car să le introducă.

Mădălina Lef­ter nu a insistat ca publicul să ba­tă din balme sau să ridice mîinile sus, ci și-a făcut nu­mă­­rul și a plecat. Cu toate acestea atitudinea publicului este a­ce­e­ași, pe unde se aplaudă, pe unde nu. Ma­­joritatea oamenilor doar au stat și s-au uitat. Doar bucățile mi­ci de hîrtie roșie aruncate în aer i-au facut pe ieșeni să aplaude, să țipe.

sursa foro: Ziarul de Iași

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top