Țesături în tuburi de spray
Fără categorie, Primul răcnet 22 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Țesături în tuburi de spray 10În urmă cu cîțiva ani hainele din viitor ne erau prezentate ca fiind din fibră sintetică, mulate și în culori sclipitoare. Realitatea actuală însă ne arată că lucrurile s-ar putea să nu stea chiar așa. Tendințele modei viitorului se pare că se îndreaptă de fapt în trei direcții.
Prima ar fi țesăturile care vor încorpora nanotehnologia. Astfel îmbrăcămintea va putea face fotografii, va putea să își schimbe aspectul, captînd sau emițînd lumină, și toate acestea utilizînd energia pe care corpul uman o degajă. Astfel se va putea chiar utiliza energia pe care o producem pentru a ne încărca telefonul sau orice alt gadget pe care îl avem. Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology au produs chiar aceste articole de îmbrăcăminte utilizînd inițial fibre de 25 de milimetri în urmă cu cîțiva ani, dar acestea erau mult prea groase pentru a putea fi utilizate cu succes. Aceștia însă au reușit să le mai micșoreze, iar în viitor va fi posibilă utilizarea lor în industria textilă.
Cercetătorii au anunțat chiar că acestea vor putea fi aplicate în producerea hainelor militare sau pentru muncitorii care lucrează în medii ostile, fibra putînd degaja la nevoie, pe lîngă lumină și căldură. De asemenea aceste obiecte vestimentare ar putea să verifice permanent starea de sănătate. Tehnologia a fost chiar folosită în cazul tricoului Psyché, care este echipat cu captori ce înregistrează ritmul cardiac şi respirator, cât şi mişcările. Informaţiile sînt apoi transmise instantaneu către o centrală, iar adaptatea tratamentului poate fi astfel precisă şi foarte rapidă.
O altă tendință pe care o au cercetările din industria noilor materiale utilizabil în vestimentație este cea a utilizării de materiale vii. Astfel hainele pot fi crescute direct, după un tipar, și astfel ar dispărea cusăturile. Vom putea purta haine din rădăcini de căpșuni, rochii din celuloză care continuă să crească sau chiar obiecte de vestimentație din microbii care duc la fermentarea vinului.
Cea de-a treia tendință ar fi utilizarea hainelor care sînt „turnate” direct pe corp. Țesătura inventată de Manel Torres vine într-un tub cu aerosoli. Astfel tubul de spray este umplut cu un amestec lichid din fibre de bumbac, polimeri și solvenți care pot fi apoi împrăștiați pe piele.
Îmbrăcămintea devine un al doilea rînd de piele și chiar poate fi spălată și repurtată. Invenția este una cît se poate de practică, mai ales că țesătura se usucă instant. De asemenea tehnologia ar putea fi aplicată în medicină, prin turnarea directă a fașelor.
Vedem așadar că viitorul nu este foarte departe, iar oferte există atît pentru împătimiții de tehnologie, pentru cei care vor să-și sporească siguranța, pentru cei dornici să-și facă singuri hainele sau chiar și pentru ecologiști.
Adaugă un comentariu