150 de ani de la înființarea Junimii
Academia de gardă 1 aprilie 2013 Niciun comentariu la 150 de ani de la înființarea Junimii 0Societatea Culturală „Junimea” a aniversat 150 de ani de la înființare. Cu acest prilej, miercuri, 28 martie, a avut loc o dezbatere în Aula Filialei din Iași a Academiei Române. La evenimentul care a început la ora 12.00 au participat scriitorul Cassian Maria Spiridon și reprezentanți ai Facultății de Litere și ai Facultății de Filosofie și Științe ale Educației de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Dezbaterea a fost moderată de prof. univ. dr. Eugen Munteanu, directorul Institutului de Filologie „A. Philippide” din Iași.
Participanții au discutat despre impactul social al asociației de intelectuali „Junimea”, contextul istoric în care a apărut, despre membrii ei fondatori și despre cum este perceput spiritul junimist astăzi. Prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, decanul Facultății de Litere a UAIC, a explicat că „intenția principală a fondatorilor grupării a fost una politică. Erau oameni de acțiune care își doreau schimbarea sistemului din interior, iar formarea lor în mediu occidental a avut o influență majoră asupra acestei opțiuni”. Prof. univ. dr. Eugen Munteanu a specificat că „fondatorii Junimii sînt reprezentanții primei generații de intelectuali care și-au finalizat studiile prin diplome, în Occident”.
Lect. univ. dr. Bogdan Crețu, cadru didactic la Facultatea de Litere a UAIC, a subliniat că „Junimea și-a impus propria dreptate, cultura română a jonglat cu imaginea pe care asociația a creat-o. A fost nevoie să treacă mulți ani pentru ca unele canoane impuse de junimiști să fie discutate”. Printre reprezentanții mișcării literare au fost amintiți Mihai Eminescu, Ion Creangă și I. L. Caragiale.
Asociația Culturală „Junimea” a fost înființată la Iași, în 1863, de către Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Petre P. Carp, Vasile Pogor și Teodor Rosetti.
Cătălina DOBROVICEANU
Adaugă un comentariu