152 de diplome la Litere, cadou de la Minister

Academia de gardă Niciun comentariu la 152 de diplome la Litere, cadou de la Minister 2

Absolventii promotiei 2005 – 2008 ai Facultatii de Litere din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) isi vor primi diplomele de licenta. Scrisoarea oficiala, promisa de ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), Ecaterina Andronescu, prin care acestora li se recunoaste specializarea studiata a ajuns saptamina trecuta la conducerea institutiei. “Am primit de veste ca documentul a ajuns la Rectorat si ca totul s-a rezolvat”, a declarat decanul Facultatii de Litere, prof. univ. dr. Stefan Avadanei.

Interventie de la Bucuresti

Prin documentul salvator, cei 152 de absolventi nu mai sint nevoiti sa se intoarca la studii. Insa cei care au hotarit, in urma sedintei de la 1 martie, sa urmeze totusi a doua specializare, se pot inscrie pentru aceasta. “Numai in cazul in care studentii insista sa faca o dubla specializare, dupa cum le-am propus noi solutia interna, pot sa o faca. Daca sint citiva intre ei care doresc sa faca in acest regim a doua specializare, noi nu mai putem da inapoi”, a adaugat decanul Avadanei. Astfel, cei care s-au inscris deja pentru o a doua specializare, pot fie sa isi retraga cererea, fie sa isi continue studiile.

Hotariri peste hotariri

Conducerea facultatii spune ca problema vine de la Minister in timp ce reprezentantii MECI  declara ca a fost doar o proasta intelegere a Hotaririi si-a reglementarilor de eliberare a diplomelor. Studentii inmatriculati in 2005 ar trebui sa intre sub incidenta Hotaririi de Guvern (HG) date de Ministerul Educatiei in anul respectiv, astfel de HG fiind emise anual pentru promotia corespunzatoare.

Conform conducerii facultatii, aceasta ca nu a putut elibera diplomele pentru ca hotarirea din 2008 ar afecta si promotiile inscrise in 2005, 2006 si 2007. “Deci in 2008 vine o hotarire care ii vizeaza pe toti acesti studenti, cind cu totii stim ca nici o hotarire nu ar trebui sa aiba efect retroactiv. Si aici pare ca “se adauga” o limba si o literatura straina. Ei intra sub incidenta HG din februarie 2005, dupa aceea au venit inca patru hotariri si la cea din 2008. Noi am reactionat pentru ca ei terminasera deja cind a aparut hotarirea. Ei absolvisera si dadusera examenul de licenta si, cu toate astea, noi am facut intimpinarea respectiva”, a argumentat decanul Facultatii de Litere. Insa, conform Ministrului Educatiei, problema ivita la Facultatea de Litere este una interna, de proasta interpretare a reglementarilor.

Si clarificari peste

Documentul trimis de Ecaterina Andronescu nu modifica Hotarirea de Guvern si nici o alta reglementare. “Faptul ca eu am promis acest act este un exces de zel. Documentul trimis de mine nu schimba, practic, nimic, are doar rol de clarificare. Ministerul emite o ordonanta de urgenta in fiecare an si aceasta se aplica doar promotiei inscrise in anul respectiv. Deci acei studenti intra sub incidenta ordonantei din 2005, data cind ministru era Mircea Miclea, si care prevede ca pot termina studiile in regim de monospecializare. Dubla specializare a fost introdusa abia din anul 2006. Emiterea diplomelor nu a fost conditionata de documentul meu”, a declarat Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Absolventii isi vor primi diplomele odata cu toti cei din promotia 2005 – 2008. “De obicei, eliberarea acestora se face la un interval de un an si jumatate de la absolvire, ei in curind fac un an, deci nu sintem in intirziere din punctul acesta de vedere”, a precizat decanul. Ramine acum ca absolventii sa decida daca isi pastreaza monospecializarea sau se o urmeaza si pe a doua, pe banii universitatii.

Ioan STOLERU
Lina VDOVII

152 de absolventi ai promotiei 2005 – 2008 de la Facultatea de Litere au aflat la inceputul anului ca nu-si pot ridica diplomele de licenta pentru ca nu optasera pentru o specializare secundara, asa cum prevede HG 890 din 20 august 2008. Conducerea facultatii le-a propus studentilor, intr-o sedinta tinuta la 1 martie a.c., sa se reinmatriculeze pentru a recupera materia din cadrul respectivei specializari secundare, costurile de scolarizare fiind suportate de institutia de invatamint.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top