20 de companii au fost prezente la Tîrgul Internațional de Cariere în Inginerie
Academia de gardă 12 noiembrie 2018 Niciun comentariu la 20 de companii au fost prezente la Tîrgul Internațional de Cariere în Inginerie 20Peste 2.000 de studenți au participat la cea de-a doua ediție a Tîrgului Internațional de Cariere în Inginerie (TICI), desfășurată în perioada 6-7 noiembrie 2018, în holul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Cele 20 de companii care au fost prezente la tîrg au oferit, pe lîngă locuri de muncă full-time, și programe de internship sau stagii de practică. Pentru posturile plătite au fost căutați, în special absolvenți ai universității sau studenți în ani terminali, din cauza programului de muncă de opt ore, în timp ce, pentru studenții din anul I sau al II-lea, o parte din firme au pus la dispoziție fie internship-rui, fie joburi part-time care să nu afecteze prezența tinerilor la orele de curs.
La TICI nu au venit doar firme din Iași, ci și din alte părți ale țării, cum ar fi A-E Electronics, SSAB sau Aerostar, toate avînd sediile în Bacău, sau Electroalfa, care căuta angajați pentru fabricile din Botoșani. Chiar dacă o parte parte dintre aceste firme nu au avut succes în a angaja studenți la ediția precedentă a TICI, așa cum a fost cazul A-E Electronics, o firmă din Bacău specializată în domeniul industriilor aerospaţiale şi de apărare, acestea au revenit la tîrg. „Problema a fost relocarea în Bacău. Am găsit cîțiva interesați, însă era vorba de studenți din anul al doilea sau al treilea, originari din Bacău, iar noi avem nevoie de absolvenți pentru un job full-time”, a declarat Cornel Solomon, managerul departamentului de inginerie de la A-E Electronics. Acesta a mai spus că la tîrgul care a avut loc anul trecut nu s-a concretizat nicio angajare și că acum se încearcă introducerea unor programe de internship sau de practică pe timpul verii prin care să poată fi atrași mai mulți studenți.
La Electroalfa, o firmă specializată în industria echipamentelor electrice și a confecțiilor metalice, din cei aproximativ 30 de studenți care și-au depus CV-ul la ediția trecută au rămas angajați numai doi sau trei, conform reprezentanților de la stand. „Unii dintre cei înscriși au ales să continue studiile, în timp ce majoritatea pur și simplu n-a fost atrasă de a lucra în Botoșani, iar anul acesta, cel puțin pînă acum, la jumătatea primei zile de tîrg, e o prezență destul de scăzută”, a declarat Nadia Părpăluță, specialist în resurse umane la Electroalfa.
Sute de CV-uri depuse la Tîrgul de Inginerie
Pe de altă parte, Delphi Technologies, o companie care produce componente pentru motoare de autovehicule și vehicule comerciale, și ARCADIS, firmă de consultanță, proiectare și inginerie, au declarat că, în urma ediției anterioare a TICI, au angajat cîteva sute de studenți de la TUIASI. „În CV-ul pentru Delphi Technologies pot fi trecute și lucrările de licență sau proiectele de inginerie realizate în timpul facultății pentru că acestea ne arată nivelul de creativitate a studentului”, a declarat Lucian Barbacaru, coordonator de comunicare la Delphi Technologies. Pe lîngă acestea, Delphi Technologies oferă studenților și un program de training de un an de zile pe post de inginer debutant.
Indiferent de domeniul de activitate, studenții din primii ani de facultate au fost încurajați de către reprezentanții de la standuri să își termine studiile, acest lucru fiind atît în avantajul firmelor care îi vor angaja, cît și în avantajul lor, fiindcă odată cu licența sau masteratul crește și salariul. La Emma Group, o companie ce căuta cinci studenți, pentru vînzări online pe un site din Danemarca, salariul variază între 1.500 și 2.500 de euro, în funcție de nivelul de studii și de postul ocupat.
În acest an, organizatorii au dezvoltat o aplicație în care studenții puteau să-și creeze pe loc CV-ul, cu ajutorul voluntarilor, în spațiul special amenajat pentru acest lucru. De asemenea, pentru poze au fost disponibile și două cabine foto. Cei care și-au depus CV-ul la una dintre companiile prezente la tîrg au intrat într-o tombolă în urma căreia Alexandru Ionuț Ilie, student în anul al patrulea, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, și Andrei Dilă, din anul al patrulea, de la Facultatea de Mecanică, au cîștigat cîte un laptop tip Chromebook.
Prima ediție a TICI a avut loc anul trecut, în perioada 9-10 noiembrie 2017, iar atunci au venit 30 de companii atît din Iași, cît și din restul țării, cum ar fi E.ON Energie, Veolia Energy sau Antibiotice Iași.
Adaugă un comentariu