30.000 de euro pentru pregătirea învățătorilor

Academia de gardă Niciun comentariu la 30.000 de euro pentru pregătirea învățătorilor 10

Facultatea de Psihologie și Ști­­ințe ale Educației (FPSE) din ca­­drul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a cîș­ti­gat pe 17 februarie a.c., suma de 30.000 de euro, pentru dezvoltarea u­nui program de Master în E­du­ca­ție. Banii vor fi oferiți de către Fun­dația Dinu Pa­triciu în colabo­ra­re cu Fundația CODECS pentru Lea­dership, în ur­ma concursului „Pro­fessoria – Pro­fesori mai buni pen­­tru copii noștri”.

Salariu mai mare ­­cu 600 de lei

Masterul propus de facultatea ie­șeană se numește „Didactici apli­ca­te pentru învățămîntul primar” și va fi dis­ponibil în programa uni­ver­sitară în­cepînd cu anul universitar 2010 – 2011. Numărul de locuri dis­ponibile în program va fi de 25 la buget și în­că 25 la taxă, dar a­ces­ta poate va­ria în funcție de nu­mă­rul aprobat de Mi­ni­sterul E­du­ca­ției, Cercetării, Ti­­ne­retului și Spor­tului (MECTS).

„Eu cred că e­xistă o cerere care ne va depăși aș­tep­tările pentru acest mas­ter. Se simte ne­vo­ia unui astfel de program pen­tru că pre­gătirea pe care o pri­mesc la nivel de licență este necesa­ră, dar nu suficientă. Stu­den­ții vor fi mo­tivați în a se în­scrie la acest mas­ter pentru că în noua grilă de sa­la­rizare un mas­te­rand va avea în jur de 500 de lei în plus la salariu, față de salariul unui de­­butant care este de 600 de lei net”, a declarat conf. univ. dr. Con­stantin Petrovici. La e­la­bo­ra­rea proiectului de­pus în com­petiție au lucrat lect. univ. dr. Gia­nina Ana Masari, lect. univ. dr. Ma­nu­ela Miron, lect. univ. dr. Angelica Hob­jilă, colectivul fi­i­nd coor­donat de conf. univ. dr. Con­­­s­tan­­tin Pe­tro­vici.

Formare inovativă

Conform comunicatului de pre­să fă­cut public de Fundația Dinu Pa­triciu, programul masteral al UAIC „răspunde inovativ unei ne­ce­­­sități strin­gente privind dezvol­ta­rea personalului didactic din în­vă­ță­mîn­tul pri­mar”. „Punctul forte al pro­­iec­tului cîștigat de FPSE va fi la­­bo­ra­to­rul de didactici aplicate și prac­­tică pe­dagogică”, a adăugat conf. univ. dr. Constantin Pe­tro­vi­ci. Acest program este unic în Eu­ro­pa de Est și Centrală, progra­me si­milare exis­tînd la universități de pro­fil din Franța.

Finanțare în trei etape

Prima tranșă a finanțării, în va­loa­­re de 10.000 de euro, va fi fo­lo­si­tă pentru acreditarea dosarului de mas­­­ter la Agenția Română de A­si­gu­­rare a Calității în Învățămîntul Su­­perior. Restul de 20.000 de euro vor fi folosiți atît pentru retribuția e­chi­pei care a lucrat la proiect, cît și pen­­tru elaborarea și editarea supor­tu­­­rilor de curs și a materialelor di­dac­­tice și auxiliare necesare pentru des­­fășurarea activității didactice. De ase­menea, o parte din bani vor fi fo­lo­siți pentru susținerea unor ac­ti­vități extracuriculare de practică, ex­cur­sii și stagii de mobilitate în U­ni­unea Europeană, atît pentru ca­dre­le didactice cît și pentru studenți.

Proiectul „Professoria” a fost lan­­sat în octombrie 2009, unde au in­­trat în concurs 17 propuneri de cu­­r­riculum din 13 universități din ța­ră. În total au fost cinci universi­tăți cîș­ti­gătoare, care vor primi un grant în va­loare individuală de 30.000 de euro pentru implemen­ta­rea programelor proprii de master, începînd cu anul universitar 2010 – 2011.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top