30.000 de euro pentru pregătirea învățătorilor
Academia de gardă 28 februarie 2010 Niciun comentariu la 30.000 de euro pentru pregătirea învățătorilor 10Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (FPSE) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a cîștigat pe 17 februarie a.c., suma de 30.000 de euro, pentru dezvoltarea unui program de Master în Educație. Banii vor fi oferiți de către Fundația Dinu Patriciu în colaborare cu Fundația CODECS pentru Leadership, în urma concursului „Professoria – Profesori mai buni pentru copii noștri”.
Salariu mai mare cu 600 de lei
Masterul propus de facultatea ieșeană se numește „Didactici aplicate pentru învățămîntul primar” și va fi disponibil în programa universitară începînd cu anul universitar 2010 – 2011. Numărul de locuri disponibile în program va fi de 25 la buget și încă 25 la taxă, dar acesta poate varia în funcție de numărul aprobat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS).
„Eu cred că există o cerere care ne va depăși așteptările pentru acest master. Se simte nevoia unui astfel de program pentru că pregătirea pe care o primesc la nivel de licență este necesară, dar nu suficientă. Studenții vor fi motivați în a se înscrie la acest master pentru că în noua grilă de salarizare un masterand va avea în jur de 500 de lei în plus la salariu, față de salariul unui debutant care este de 600 de lei net”, a declarat conf. univ. dr. Constantin Petrovici. La elaborarea proiectului depus în competiție au lucrat lect. univ. dr. Gianina Ana Masari, lect. univ. dr. Manuela Miron, lect. univ. dr. Angelica Hobjilă, colectivul fiind coordonat de conf. univ. dr. Constantin Petrovici.
Formare inovativă
Conform comunicatului de presă făcut public de Fundația Dinu Patriciu, programul masteral al UAIC „răspunde inovativ unei necesități stringente privind dezvoltarea personalului didactic din învățămîntul primar”. „Punctul forte al proiectului cîștigat de FPSE va fi laboratorul de didactici aplicate și practică pedagogică”, a adăugat conf. univ. dr. Constantin Petrovici. Acest program este unic în Europa de Est și Centrală, programe similare existînd la universități de profil din Franța.
Finanțare în trei etape
Prima tranșă a finanțării, în valoare de 10.000 de euro, va fi folosită pentru acreditarea dosarului de master la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior. Restul de 20.000 de euro vor fi folosiți atît pentru retribuția echipei care a lucrat la proiect, cît și pentru elaborarea și editarea suporturilor de curs și a materialelor didactice și auxiliare necesare pentru desfășurarea activității didactice. De asemenea, o parte din bani vor fi folosiți pentru susținerea unor activități extracuriculare de practică, excursii și stagii de mobilitate în Uniunea Europeană, atît pentru cadrele didactice cît și pentru studenți.
Proiectul „Professoria” a fost lansat în octombrie 2009, unde au intrat în concurs 17 propuneri de curriculum din 13 universități din țară. În total au fost cinci universități cîștigătoare, care vor primi un grant în valoare individuală de 30.000 de euro pentru implementarea programelor proprii de master, începînd cu anul universitar 2010 – 2011.
Alex VARNINSCHI
Adaugă un comentariu