Abonamentele la transportul în comun nu sînt la fel pentru toți studenții ieșeni
Academia de gardă 23 februarie 2014 Niciun comentariu la Abonamentele la transportul în comun nu sînt la fel pentru toți studenții ieșeni 55Anul acesta, studenții ieșeni au fost întîmpinați cu mai multe schimbări legate de distribuirea abonamentelor RATP. Spre exemplu, cei care urmează cursurile Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) nu mai pot beneficia de subvențiile pentru transportul în comun în fiecare lună, așa cum a fost posibil anul trecut.
În limita fondurilor alocate, pentru fiecare student la zi, bugetar, sînt disponibili, în medie, 95 de lei. „Nu pot folosi banii din contul subvenții pentru transport decît pentru acest lucru. Legea contabilității îmi spune că nu am voie să fac angajamente fără să am disponibil. Știu cîți bani vin, în jur de 95 de lei pe an pentru un student așa că angajamentul maxim posibil este de trei abonamente”, a explicat ing. Bogdan-Eduard Pleșcan, directorul general administrativ al UAIC. Din prețul total al unui abonament, studentul ajunge să plătească doar 20%, 50% fiind suportați de universitate și restul de 30% de Primăria Municipiului Iași. Astfel, un abonament lunar costă cu reducerea pentru un cursant care prezintă doar carnetul de student aproximativ 60 de lei. „50% din acest abonament înseamnă, să spunem, 30 de lei. Din 95 de lei cît este subvenția pe an pentru un student, împărțit la 30 de lei, înseamnă că ajunge pentru trei luni. Dacă disponibilul acesta vine eșalonat, la fel trebuie să procedez și eu. Dar dacă se constată că acest consum de fonduri este mai scăzut, sigur că atunci vom spune că fiecare va avea posibilitatea să își poată lua și a patra adeverință”, a completat directorul general administrativ al UAIC.
Cursanții de la „Cuza” nu mai au parte de reduceri la abonamentele RATP lunar.
În cazul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași, sistemul de împărțire a abonamentelor RATP a rămas același din ultimii cinci ani, deși Direcția General Administrativă a propus o variantă nouă pentru anul universitar 2013 – 2014. „Sînt oferite 1600 de abonamente pe întreaga universitate, iar acestea se împart în funcție de clasamentul stabilit după rezultatele din anul trecut. Studenții trebuie să contribuie cu 20% din preț, adică aproximativ 13 lei și sînt acoperite, spre exemplu, 150 de persoane din fiecare an la Medicină Generală, cifrele pentru celelalte specializări fiind proporționale cu numărul de studenți înscriși”, a explicat Andreea Vranescu, președintele Societății Studenților Mediciniști din Iași (SSMI).
Propunerea înaintată Primăriei Iași anul acesta de UMF a fost aceea de a împărți abonamentele pe linii de traseu, însă aceasta a fost refuzată pe motivul lipsei de fonduri. Primăria acoperă, anual, 30% din costurile totale pentru abonamentele studenților UMF, iar universitatea oferă o finanțare de 50%.
Studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) își pot procura un abonament lunar pe toate liniile tot pentru prețul de 13 lei.
Diferența din acest an este aceea că au prioritate studenții bugetari. „Înainte, abonamentele se dădeau aleatoriu, primul venit, primul servit. Însă acum se dau separat, mai întîi pentru cei de la buget și apoi, din cîte mai rămîn primesc și cei de la taxă. Singura regulă, care a rămas aceeași, este că cei care stau în cămin nu pot primi abonamente RATP cu reducere”, a precizat Cezar Constantin Cociorbă, vicepreședintele Ligii Studenților de la Facultatea de Zootehnie a USAMV.
Atît pentru studenții de la USAMV, cît și pentru cei de la Universitatea Tehnică „Georghe Asachi” din Iași, un abonament întreg pe toate liniile costă 65 de lei.
Adaugă un comentariu