Academicianul Nicolae Dabija, despre unirea României cu Basarabia

Academia de gardă Niciun comentariu la Academicianul Nicolae Dabija, despre unirea României cu Basarabia 26
Academicianul Nicolae Dabija, despre unirea României cu Basarabia

Vineri, 20 octombrie, academicianul Nicolae Dabija a susținut la Iași o conferință despre cultura și unitatea națională. Evenimentul s-a des­fă­șurat în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și a fost organizat la inițiativa academicianului Bogdan C. Simionescu, vi­cepreședinte al Academiei Române.

Scriitor, istoric literar, membru de onoare al Academiei Române din 2003 și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, acad. Nicolae Dabija a deschis conferința vorbind despre importanța limbii ro­mâne pentru basarabeni în păstrarea identității lor. „Cartea lui Emines­cu, în copilărie, eu credeam că este o carte de rugăciuni. Era ascunsă du­pă icoane și se citea, de regulă, în zilele de duminică”, a precizat acad. Ni­colae Dabija, explicînd că acesta este motivul datorită căruia în pre­zent vorbește atît de bine limba română. Acesta a mai adăugat că Rusia a în­cercat întotdeauna să-i depărteze pe basarabeni de identitatea ro­mâ­neas­că, obligîndu-i să zică că vorbesc limba basarabeană. Academicianul a dat și un exemplu, cînd Uniunea Sovietică i-a obligat să scrie „Ci faci?”, în loc de „Ce faci?”, cea de-a doua formă fiind considerată greșită.

În cea de-a doua parte a conferinței, acad. Nicolae Dabija a vorbit des­pre unirea Basarabiei cu România, prezentînd pașii care trebuie ur­mați pentru ca acest lucru să se realizeze. În plus, acesta a mai explicat ie­șe­nilor că românii de peste Prut au greșit că mereu s-au mulțumit cu cîte o mică schimbare și nu au cerut direct unirea. „Unirea poate fi făcută, nu în 50 de ani, ci într-o lună de zile, iar noi avem soluția: crearea Statului Ro­mân România-Republica Moldova. Statul Român va lua naștere prin­tr-un tratat internațional, semnat de cele două parlamente și va fi a­so­cierea a două state suverane independente”, a declarat acad. Nicolae Da­bija. Înainte de încheiere, acesta a precizat că toți românii ar trebui să fie cetățeni ai Republicii Moldovei și toți basarabenii să aibă cetățenie ro­mâ­nă, întrucît ei au aceeași identitate.Evenimentul a fost organizat în con­textul Centenarului Marii Uniri și a făcut parte din seria Prelegerilor A­cademiei Române, Filiala Iași. n

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top