Andrei Șerban, Doctor Honoris Causa la Arte
Academia de gardă 30 octombrie 2012 Niciun comentariu la Andrei Șerban, Doctor Honoris Causa la Arte 0Vinerea trecută, 26 mai, conducerea Universității de Arte „George Enescu” din Iași (UAGE) a decernat titlul de Doctor Honoris Causa regizorului și profesorului Andrei Șerban. Evenimentul a debutat de la ora 11.30 în Sala „Eduard Caudella” a Casei Balș, cînd discursul de început a aparținut rectorului instituției, prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, care a menționat cîteva dintre distincțiile pe care regizorul le-a primit în cariera sa.
Prof. univ. dr. Bogdan Ulmu a citit Laudatio, prezentînd evoluția carierei lui Andrei Șerban, menționînd că acesta reprezintă un adevărat model pentru tinerii regizori români. „Un cronicar încerca să-l definească în termeni spectaculoși pe sărbătoritul nostru de astăzi. «E incapabil să nu te atingă. Dacă nu îți dă extaz, atunci te enervează la culme. Dacă nu te deprimă organic, atunci sigur te fascinează.»”, a precizat acesta.
După decernarea titlului, Andrei Șerban a mulțumit conducerii și și-a început prelegerea amintind despre cum a intrat în lumea teatrului. „Tînăr fiind, în România comunistă, drumul cel mai posibil era în imaginație. Și de aceea am ales teatrul, unde puteam călători fără pașaport traversînd zone geografice mentale și afective, liber de constrîngeri, în căutarea unei autorități care să-mi servească drept călăuză”, a explicat acesta. Apoi a vorbit despre școală, rolul artei și al teatrului în viața de zi cu azi, pe care regizorul îl vede ca fiind „oglinda tristă și săracă a unei societăți care se scufundă”, școala fiind cea în măsură să „deschidă calea spre o altă viziune, pentru a regăsi puritatea”.
La finalul întîlnirii, Andrei Șerban a vorbit despre importanța unor întrebări pe care „ar trebui să ni le punem mai des”, și l-a omagiat pe unul dintre invitații prezenți la eveniment, Ioan Holender, fostul director al Operei din Viena. În prezența managerului Operei Naționale Române din Iași, Beatrice Rancea, Andrei Șerban a dezvăluit motivul pentru care regizorul a venit în Moldova, și anume pentru a onora invitația de a lucra la montarea unei reprezentații, „sperînd să mai schimbe puțin starea spectacolului de operă din România, care este, după părerea mea, mult sub ceea ce se face în lume”.
Andrei Șerban este unul dintre cei mai cunoscuți regizori români. Acesta a primit în 1974 Premiul Obie pentru piesa de teatru Trilogy, iar în 1999 a fost distins de către Asociația Criticilor de Teatru din Boston cu Premiul Elliot Norton pentru excelență. În același an i-a fost decernată una dintre cele mai importante distincții din lumea teatrului, Premiul George Abbott, premiu care se oferă doar artiștilor care au avut un impact semnificativ în lumea teatrului din secolul al XX-lea.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu