Barca de 140.000 de euro pentru cercetarile subacvatice ale doctoranzilor de la “Cuza”

Academia de gardă Niciun comentariu la Barca de 140.000 de euro pentru cercetarile subacvatice ale doctoranzilor de la “Cuza” 5

O ambarcatiune in valoare de 140.000 de euro va fi folosita de masteranzii si doctoranzii de la Geografie, Geologie si Istorie (Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” – UAIC), implicati in proiectele Platformei de Formare si Cercetare Interdisciplinara “Arheoinvest” de la Iasi. Vasul a fost achizitionat in luna noiembrie a acestui an din fonduri primite in perioada 2006-2008 de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT). “Are 6-8 locuri si este dotata cu sistem GPS. A fost testat 40 de ore pe Dunare si este dotat cu tot ce ii trebuie. Facem cercetare la nivel international, de aceea am avut nevoie sa investim aceasta suma. Nu este cel mai scump echipament pe care il avem. Ministerul a mai achizitionat echipamente pentru cercetarea subacvatica in valoare de 200.000 de euro”, a declarat asist. univ. drd. Vasile Cotiuga de la Facultatea de Istorie a UAIC.

Ambarcatiunea se va afla in portul Tulcea pina la primavara, urmind apoi sa fie utilizata pentru cercetarile “Arheoinvest” in domeniul geoarheologiei subacvatice si marine. In acest sens, pentru masteranzii si doctoranzii implicati in proiecte, cadrele didactice coordonatoare au prevazut ca una dintre saptaminile din practica de vara sa se desfasoare pe Dunare, unde se vor organiza tabere de cercetare coordonate de prof. univ. dr. Gheorghe Romanescu, de la Facultatea de Geografie si Geologie. Studentii geografi vor analiza relieful subacvatic si vor monitoriza calitatea apei si depunerile de aluviuni, pe cind cei de la Istorie vor cerceta relicve ale unor cetati.

Pentru acest proiect de cercetare din cadrul “Arheoinvest”, MEdCT a alocat aproximativ 1 milion de euro, bani investiti, pe linga ambarcatiune, achizitionata din Italia, in aparaturi de analiza a apei si de masurare a caracteristicilor solului.

Platforma de Formare si Cercetare Interdisciplinara in domeniul arheologiei a cistigat un concurs de proiecte al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior in 2006. Acest proiect cuprinde realizarea a cinci laboratoare de cercetare: de arheologie aplicata si teoretica, de geoarheologie, de bioarheologie, arheofizica si investigatie stiintifica si conservare a bunurilor de patrimoniu cultural. “Vom fi in pas cu toate laboratoarele din lume si chiar vom putea sa mergem la concurenta pentru ca in sud-estul Europei mai este unul singur, la Atena, la Dimoclitos”, a declarat lect. univ. dr. Neculai Bolohan, coordonatorul colectivului de Istorie veche si arheologie. Dupa achizitionarea intregului echipament pentru cele cinci laboratoare, vor urma sesiuni de training pentru cei implicati in proiectele de cercetare, care pot dura pina la sase luni.

George GURESCU
Adriana ZAVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top