Burse fara vino-n-coa’
Academia de gardă 7 aprilie 2008 Niciun comentariu la Burse fara vino-n-coa’ 33Conform unei statistici realizate de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), aproximativ 15% dintre studenti sint bursieri. Doar 4021 de studenti, din cei peste 26 de mii care frecventeaza cursurile la zi, vor primi burse in semestrul al II-lea. Fondurile de burse alocate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru UAIC in semestrul al II-lea, sint de 4,25 milioane de lei. Dat fiind faptul ca UAIC este singura din tara care imparte acest buget in functie de numarul de studenti de la fiecare facultate in parte, cei mai multi bursieri sint la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, iar cei mai putini sint la Facultatea de Teologie Romano – Catolica.
La Facultatea de Matematica, din 116 studenti din anul al III-lea, doar 13 iau bursa, ultima medie fiind 9.50, iar pentru tinerii din anul al IV-lea de studiu situatia se agraveaza deoarece din 118 studenti doar 13 iau bursa, cei care au media 9.80 neputind beneficia de nici un tip de “remuneratie”. “Este o situatie dramatica deoarece am renuntat la bursele de performanta pentru a da mai multe burse din celelalte categorii. De exemplu, unii studenti de la Master care au media 10 iau o bursa partiala. La Matematica e foarte greu sa obtii o medie mare, iar cind o obtii nu poti intotdeauna sa primesti bursa. Din acest motiv, in loc sa atragem studentii, mai mult ii indepartam”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Carja, decanul Facultatii de Matematica.
O alta situatie aparte este si la Facultatea de Geografie si Geologie, unde s-au acordat mai putine burse sociale, crescind astfel numarul burselor de studiu. “Spre deosebire de semestrul trecut, numarul burselor sociale a scazut cu 10%, astfel, am preferat sa dam suma minima celor care au bursa sociala si o suma mai mare pentru bursele de studiu. Am facut acest lucru deoarece vrem sa incurajam performanta studentilor”, a precizat prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, decanul Facultatii de Geografie si Geologie.
“Tabla” impartirii
Facultatea de Fizica a primit din fondul de burse de la buget aproape 60 de milioane de lei, suma insuficienta pentru a acoperi numarul de burse pe acest semestru. “Am marit aceasta suma cu 50% din fondurile proprii ale facultatii si asta ne-a permis sa acordam tuturor studentilor cu media 10 de la studii de licenta o bursa de merit. De asemenea, am acceptat toate solicitarile de burse sociale luind in considerare conditia ca fiecare student sa aiba minimum 15 credite pe semestru”, a afirmat prof. univ. dr. Mihai Toma, decanul Facultatii de Fizica.
Toti studentii de la aceasta facultate cu media intre 9.99 si 9.50 au primit o bursa de studiu integrala, iar cei care au avut media cuprinsa intre 9.50 si 8.50 au beneficiat de o bursa de studiu partiala. In schimb, din cei 95 de tineri de la studiile de Masterat, doar 18 au obtinut bursa. “Nu am dat bursa tuturor celor care au avut media 10. Pentru a primi o bursa, masteranzii trebuie sa aiba cel putin o lucrare stiintifica publicata in reviste de specialitate, insa nu toti indeplinesc aceasta conditie”, a adaugat decanul facultatii.
In ceea ce priveste repartizarea burselor pe acest semestru, Facultatea de Litere se diferentiaza de celelalte facultati prin faptul ca la studiile de Master o bursa se distribuie la mai multe persoane. Astfel, cele zece burse de merit acordate masteranzilor se impart la 29 de studenti, cele 14 burse integrale se impart la 19 studenti, iar cele cinci de studii partiale revin unui numar de sapte studenti.
Cu toate ca a primit de la UAIC un buget relativ mic comparativ cu cel al altor facultati, Facultatea de Chimie a reusit sa obtina, dupa o redistribuire a fondului de burse, bani pentru a acoperi toate cererile de burse. “Putem spune ca semestrul al II-lea a fost cel mai bun, de pina acum, in ceea ce priveste bursele. Am avut un singur caz unde au fost probleme. Doua studente din anul al III-lea, de la specializarea Biochimie, au avut media 10 si a fost nevoie sa le departajam in functie de media pe care au avut-o in primul semestru din anul intii de studiu. Desi cele doua fete si-au impartit bursa de pe primul semestru al acestui an universitar, de aceasta data a fost necesar sa facem aceasta diferenta”, a explicat prof. univ. dr. Dumitru Ganju, decanul Facultatii de Chimie.
Aceeasi situatie a fost si la Facultatea de Biologie unde s-au acordat 89 de burse partiale si doar 11 integrale. “De exemplu, pentru studentii din anul al IV-lea, de la specializarea Biologie, s-au dat doar 10 burse partiale fata de 15 cite erau in semestrul anterior. Aceasta situatie s-a inregistrat la toate specializarile din cadrul facultatii pentru ca fondurile au fost mai mici”, a precizat George Popoiu, reprezentantul studentilor de la Facultatea de Biologie in Senatul UAIC.
Conform statisticilor din ultimii doi ani de studiu, numarul burselor scade in timp ce fondurile alocate pentru acestea cresc. Acest lucru se datoreaza cresterii valorii burselor, nu si a numarului acestora.
Oana CIORNIA
Mihaela CIOCIRLEA
Adaugă un comentariu