Burse mărite începînd din luna martie

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Burse mărite începînd din luna martie 74
Burse mărite începînd din luna martie

Universităţile au stabilit cuantumul burselor stu­­­denţeşti din acest an pe baza noului Ordin MEN nr. 3392/2017 publicat de către Ministerul E­ducaţiei Naţionale pe data de 2 martie, în Moni­to­rul Oficial. Acest ordin stabileşte noi criterii gene­­rale de acordare a burselor şi a altor forme de spri­jin material pentru studenţii şi cursanţii din în­vă­ţămîntul superior de stat şi învăţămîntul cu frec­ven­­ţă.

Reprezentanţii Ministerului au explicat că fon­dul de burse se calculează prin înmulţirea nu­mă­rului de locuri bugetate cu o sumă standard a­lo­cată universităţilor. Dacă pînă anul acesta era 83 de lei pentru fiecare loc bugetat, suma a fost cres­cu­tă la 201 lei. Alex Bîndar, consiler pe zona de în­vă­ţă­mînt superior al Ministerului Educaţiei Na­ţio­na­le, a precizat că fondul de burse se va împărţi în fun­c­ţie de reglementările interne ale fiecărei u­ni­ver­si­tăţi. Nu vor mai exista burse de studiu, toate se vor numi burse de merit. Alex Bîndar a mai men­ţio­nat că nu se mai face reglementarea clară între stu­diu şi merit, astfel va fi schimbată denumirea, urmînd ca universităţiile, prin metodologia lor, să re­gle­men­­­teze pînă la ce medie vor oferi aceste burse pe baza criteriilor interne, respectînd anumite con­di­ţii precizate în noul ordin publicat în Monitorul O­ficial.

Una dintre condiţiile noii legi este ca un procent de minimum 30% din fondul de burse să fie a­locat pentru bursele sociale, urmînd ca în ca­zu­ri ex­cepţionale în care nu există cereri pentru acestea, ca­re să epuizeze acest fond, respectivele sume ră­ma­se necheltuite să poată să fie redistribuite că­tre bur­sele de performanţă. „S-a făcut acest lucru pentru că cele mai mul­te dintre universităţi acordau burse sociale în cuan­tumuri foarte mici şi din acest motiv nu reuşeau să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă pen­tru studenţii proveniţi din familii defavorizate. Mai mult decît atît Ministerul a cerut Consiliului Na­ţio­nal al Finanţării Învăţămîntului Superior să re­glementeze o formulă de calcul pentru ce-ar în­sem­na suma minimă pentru bursa socială. A­cea­stă sumă minimă a fost reglementată la 578 de lei. Universităţiile vor avea posibilitatea să dea mai mult, dar nu mai puţin de suma minimă fixată”, a mai adăugat Alex Bîndar.

Bursele pentru 30% dintre studenți

La Universitatea Tehnică „Gheorghe A­sa­chi” din Iaşi (TUIASI) aproximativ 30% dintre stu­den­ţi vor primi primi burse cuprinse între 458 și 1200 de lei. Cele mai mari vor fi bursele de per­for­man­ţă care se vor da pe bază de concurs studenţilor cu cele mai mari medii şi cu rezultate deosebite în plan ştiinţific. Valoarea maximă a burselor de me­rit va fi de 1092 de lei şi se vor oferi crescător, în funcţie de medie, care trebuie să fie minim nota 7, cea mai mică valoare fiind 459 de lei.

Din cauza faptului că unul dintre criteriile ve­nite de la Minister este ca bursa socială să fie mai mică faţă de cea de merit, conducerea u­ni­ver­si­tă­ţii a decis ca valoarea acesteia din din urmă să fie de 458 de lei, cu un leu mai puţin decît cea de me­rit. În funcţie de cererile pe care le vor înainta stu­denţii pentru bursă socială şi de fondurile proprii ale universităţii, aceasta va putea fi de maximum 578 de lei. La TUIAŞI s-a mai stabilit ca bursele doctoranzilor să crească în primii doi ani de studiu la su­ma de 1450 de lei urmînd ca în anul al III-lea aceş­tia să primească 1680 de lei.

La celelalte universităţi din Iaşi încă nu s-a sta­bilit cum şi pe ce bază ierarhică a mediei vor distri­­bui bursele de merit. „Ca număr încă nu ştim în­că deoarece regulamentul va fi aprobat abia săp­tă­mîna viitoare. Vom merge pe suma minimă a­pro­bată de Minister, iar bursa de performanţă va fi de 1200 de lei. Între ele se vor interpune bursele de me­rit, dar abia de săptămîna viitoare vom stabi­li media de la care vom da aceste burse care vor fi pu­ţin mai mari decît bursele sociale”, a declarat conf. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector responsa­­bil cu activităţi sociale, studenţeşti şi relaţii cu a­lumni al Universităţii de Agronomie şi Me­di­ci­nă Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, din Iaşi.

Săptămîna aceasta urmează ca toate u­ni­ver­si­tăţile din Iaşi să stabilească de la ce medii vor por­ni bursele de merit şi cum vor fi împărţite su­me­le acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top