Comunismul scris pe ziduri de biserică

Academia de gardă Niciun comentariu la Comunismul scris pe ziduri de biserică 8

Scriitorul Grigore Ilisei, academicianul Răzvan Teo­dorescu, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași și pă­rin­tele Constantin Sturzu, consilierul cultural al Arhiepis­copiei Iașilor, au discutat miercuri, 27 noiembrie, despre pe­rioada comunistă, despre bisericile dărîmate în acele vre­muri, dar și despre lăcașurile de cult construite în acea pe­rioadă.

„A sosit de mult vremea unei împăcări, în sensul asu­mării istoriei așa cum a fost ea. E momentul să vindecăm rănile trecutului, să iertăm ceea ce se poate ierta și să ară­tăm lucrurile bune, acolo unde s-au făcut. Este nevoie să ne asumăm lucrurile petrecute în perioada comunistă. Tre­buie să vedem ce putem face de acum înainte, pentru că alt tip de întuneric stă să vină peste țară”, a declarat părintele Constantin Sturzu.

Conferința cu titlul „Biserica Bărboi – tezaur al Orto­do­xiei“ a avut loc la Teatrul Luceafărul din Iași și a marcat săr­bătorirea a 25 de ani de la redeschiderea Bisericii Bărboi din Iași.

Pe durata conferinței a fost vizionat și filmul do­cumentar din arhiva parohiei care cuprinde imagini din tim­pul lucrărilor de consolidare și restaurare a an­sam­blu­lui arhitectural Bărboi (1984-1988) și de la slujba de re­sfin­țire, oficiată de patriarhul Teoctist pe 27 noiembrie 1988.

„Comunismul a avut mai multe etape. Însăși epoca Cea­ușescu a avut momentul de liberalizare în care s-a lu­crat. În anii 1960 se faceau niște restaurări admirabile. Un rol deosebit l-a avut patriarhul Iustinian care a reușit să salveze Biserica Ortodoxă Română. Biserica continua să ai­bă o colaborare tacită cu unele autorități locale. Patriarhul Teoctist mi-a mărturisit că era ajutat la Iași de domnul Con­stantin Leonard, pe atunci prim-secretar al Comi­te­tu­lui Județean Iași. La București, noi am pierdut bătălia prin faptul că a fost dărâmată Biserica Văcărești, la Iași, dumnea­voastră ați cîștigat-o prin salvarea Bisericii Bărboi“, a spus academicianul Răzvan Teodorescu.

Seara s-a încheiat cu un moment artistic susținut de te­norul Mihail Munteanu din Chișinău și de corul „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuți, care au interpretat o serie de cîntări religioase și cîntece patriotice.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top