David Lodge și Thierry René Magloire de Montribrial, Doctor Honoris Causa la Iași
Academia de gardă 7 octombrie 2014 Niciun comentariu la David Lodge și Thierry René Magloire de Montribrial, Doctor Honoris Causa la Iași 10În cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a oferit două distincții de Doctor Honoris Causa profesorilor Thierry René Magloire de Montribrial și David Jogn Lodge. Prima festivitate a avut loc joi, 2 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, începînd cu ora 10.00, atunci cînd profesorul Thierry René Magloire de Montribrial de la „University of California”, membru al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, a fost distins de universitate pentru întreaga sa operă.
Președintele comisiei, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC, a subliniat că din opera profesorului rezultă un mesaj clar și inspirant pentru cei care vor să înțeleagă care este mersul lumii. În Laudatio, prof. univ. dr. Gheorghe Teodorescu, director al Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași a menționat că opera lui Thierry de Montribal este impresionantă atît prin conținut cît și prin numărul de studii și analize realizate în decurs de 40 de ani. Mai apoi, luînd cuvîntul, invitatul a recunoscut că e fericit să se reîntoarcă în România și că știe deja foarte bine istoria universității. În următoare zi, pe 3 octombrie, UAIC l-a distins cu titlul de Doctor Honoris Causa pe scriitorul și profesorul David Jogn Lodge, de la „Universitatea Birmingham” din Marea Britanie. Ceremonia de decernare a distincției a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC, începînd cu ora 11.00.
Prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC a explicat că mulți ne-am putea regăsi în personajele din cărțile scrise de către invitat. Lect. univ. dr. Veronica Popescu a menționat din Laudatio că în România, opera lui David Lodge s-a bucurat de o foarte bună receptare, avînd traduse 12 romane, care sînt „departe de a fi doar aplicări ale unor rețete prestabilite”.
În discursul său, David Lodge a glumit spunînd că aceste cuvinte frumoase îi amintesc de generalii romani care se întorceau victorioși după o luptă în uralele populației. „În caleașcă avea un sclav care stătea lîngă el și trebuia să-i șoptească la ureche «amintește-ți că trebuie să mori și toate realizările tale for fi date uitării». Știu cîțiva critici în Londra care s-ar oferi să-mi facă la fel”.
David Lodge este profesor Emeritus al Universității din Birmingham.
Adaugă un comentariu