Din vară, Iașul devine capitală culturală
Academia de gardă 5 aprilie 2011 Niciun comentariu la Din vară, Iașul devine capitală culturală 7În ultima săptămînă a lunii mai a acestui an va avea loc ediția pilot a Festivalului Internațional al Educației. Ideea a fost propusă la începutul lui martie 2011 de Forumul Inițiativei Civice, din care fac parte 17 personalități ieșene din diferite domenii. Acestuia i-au venit în sprijin rectorii universităților ieșene, în calitate de consultanți, și primarul orașului, Gheorghe Nichita.
Astfel, pe bulevardul Ștefan cel Mare, în zona care va fi închisă circulației rutiere, se vor organiza spectacole de stradă, teatru și animație, iar în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” se va amplasa o scenă pentru teatru și operă, care va avea aproximativ 400 de locuri pe scaune. În curtea Mitropoliei se va monta o scenă pentru concerte de muzică religioasă, cu cîte 100 – 150 de locuri pe scaune, iar în sălile „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași și „Vasile Alecsandri” de la Teatrul Național se vor organiza întrevederi cu personalitățile invitate.
În zona Piața Unirii – Strada Lăpușneanu, expozițiile de artă și muzică clasică vor readuce atmosfera Iașului din epocile trecute. Astfel, Galeriile Anticariat „Dumitru Grumăzescu”, Muzeul „Unirii”, Galeriile „Dana” și Galeriile de artă „Tonitza” vor fi deschise pentru vernisaje și întîlniri cu publicul. La Casa de Cultură a Studenților, vizitatorii vor putea consulta în Sala Foaier oferta educațională a tuturor universităților de stat și private din Iași, iar în Sala Pașilor Pierduți din corpul A al Universității „Alexandru I. Cuza” se vor prezenta produse și servicii educaționale.
200 de edituri și 300 de activități în aer liber
Copoul va deveni pe durata festivalului un parc internațional al educației. În acest sens, în zona Palatul Copiilor – Casa Pogor – Parcul Voievozilor se va organiza „Parcul Copiilor”, în care vor fi amplasate corturi și spații de joacă pentru evenimente dedicate prichindeilor. „Parcul Tinerilor” va fi amenajat în Parcul Expoziției, unde se vor întîlni cafenele, zone de entertainment și o librărie.
În urma discuției inițiale, organizatorii au hotărît ca prima ediție propriu-zisă a evenimentului, care va avea loc anul viitor, să se desfășoare timp de o săptămînă și să cuprindă 300 de activități culturale – expoziții, teatre, concerte și un tîrg de carte, la care vor participa peste 200 de edituri – realizate în aer liber pe ruta Rond Agronomie – Copou – Strada Alexandru Lăpușneanu – Bulevardul Ștefan cel Mare – Palatul Culturii.
Mai mult, ei și-au propus cu acest prilej să aducă în Iași peste un milion de vizitatori din țară și din străinătate. „Pentru realizarea acestui eveniment au fost consultați toți rectorii din Iași, de la universitățile de stat și de la cele private, urmînd ca în cadrul întîlnirilor viitoare să stabilim bugetul pentru festivalul din 2012. De fapt, și anul acesta se vor organiza o serie de activități, dar principala manifestare va rămîne cea din mai, anul viitor”, a declarat prof. univ. dr. George Poede, membru al Forumului Inițiativei Civice, prodecan al Facultății de Filosofie și Știinte Social – Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Scopul Festivalului Internațional al Educației este acela de a crea o cultură urbană la Iași, prin intermediul unor întîlniri, schimburi de experiență, lecturi publice și activități de divertisment. Totodată, autoritățile și-au propus ca prin acest proiect să transforme Iașul într-o capitală europeană.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu